A HELY SZÍNEI SOROZAT

A vezérlő fejedelem várából traktoristaiskola

A vezérlő fejedelem várából traktoristaiskola

- 2019. január 15. 11:50

Thököly kurucai után beköltöztek a császáriak megint, hogy aztán majd Rákóczy Ferenc kurucai füstöljék ki őket Munkács várából. Amin a fejedelem akaratából francia építőmesterek is dolgoztak, végül mégis csak börtönné lett, majd kaszárnyaként és traktoristák iskolájaként is működött.

Rákóczi kurucai 1703 júniusában értek a vár alá, de csak a városkát tudták azonnal elfoglalni. A várba zárkózott helyőrség novembertől állt ostrom alatt, és február 16-án, a nagy hidegben meg is adta magát. A vezénylő fejedelem pedig később, amint ideje lett rá, francia hadmérnököket hivatott, hogy méltóvá tegyék a helyet a címéhez. Demoiseaux úr terveit végül De la Mothe és De la Faux építész urak próbálták megvalósítani 1705 és 1710 között, aztán a szabadságharc csillaga egyre lejjebb áldozott. Rákóczi ugyan még tervezte, hogy beveszi magát a várba, megvárva az orosz, vagy a francia, vagy bármilyen segítséget, de ebből nem lett semmi. 1711. június 22-én viszont védői megnyitották a kapukat a labancok előtt, így aztán véget is ért e dicső erődítmény története.

Hiszen új urai, a Kárpátalján ekkor óriási területekhez jutó bíró Schönborn grófok majd hercegek előbb raktárnak használták, majd II. József fogházat csináltatott belőle. 1782-ben pedig már kemény börtön Munkács, ahol a foglyokat láncra verik. Itt őrzik néhány év múlva a Martinovics-féle szervezkedés 42 elítéltjét, köztük Kazinczy Ferencet. Itt raboskodott állítólag a katonatisztből lett anarchista és forradalmár Bakunyin is. És még sok magyar bűnöző és hazafi az évek folyamán, mert 1848 márciusában is csak néhány hónapra szűnik meg a vár börtönnek lenni. (Közben 1805 december 11-től 88 napig a Napóleon elöl menekített Szent Koronának is otthont adnak falai, 1834 júliusában pedig egy hetes tűzvész égeti porig a fazsindelyes tetőket.)

A vár és a 1848-49-es szabadságharc (Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár CC BY-NC-ND)

Helyőrsége 1849. április 22-én ugyan megszalasztja az osztrákokat egy kisebb csatában, viszont augusztus 26-án már az oroszok az urak a várban. Amely 1855-től ismét börtön, talán még a ’48-as magyar helyőrség 1360 katonájából is raboskodik benne valaki. És börtön is marad egészen a millenniumi ünnepségekig. Mikor is a rabokat máshova viszik, egyik bástyájára viszont 33 méteres, oszlopon álló bronz turult helyeznek. A szobor az ország határait őrző, az ünnepre felállított alkotások egyike, a Trianon utáni urak, a csehszlovák hatóságok bontják le 1924-ben. A madárból pedig az 1945-ben ismét megérkező oroszok öntenek majd ötágú csillagokat emlékműveikre. A várat a csehek, az 1939-ben ismét birtokba kerülő magyarok, majd 1944-től az oroszok is kaszárnyának használják, 1962 és 1973 között pedig traktorista iskola működik benne. Napjainkban is tart régi fényének helyreállítása.

Borító: A jelenlegi állapot (Wikipédia)