A VIII. szimfónia a Sztálingrád alcímet viseli

A VIII. szimfónia a Sztálingrád alcímet viseli

- 2019. február 12. 9:56

Brahms és Sosztakovics művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában, Hartmut Haenchen vezényletével és Baráti Kristóf hegedűművész szólójátékával csütörtökön a Müpában.

A hangversenyen Brahms D-dúr hegedűversenye és Sosztakovics VIII. szimfóniája hangzik el, közölte az együttes. A sötét hangvételű, az ideológiai előírások ellenére tragikus kicsengésű VIII. szimfónia a Sztálingrád alcímet viseli, a második világháború és az egész világtörténelem talán legvéresebb csatájának emlékére. Az öttételes kompozíció nem felelt meg a hivatalos kultúrpolitika elvárásainak, ahogyan a teljes műben oly gyakori komor, elégikus hangvétel sem: a szerzőt elmarasztalták, a VIII. szimfónia pedig 1956-ig száműzetett hazájának koncertéletéből.

Az orosz zeneszerzőről ebben a könyvben olvashat (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

Brahms egyetlen hegedűversenyét barátja, Joachim József, a 19. század egyik legnagyobb hegedűművésze számára komponálta. A mű 1878 nyarán keletkezett, ősbemutatóját 1879-ben, újév napján tartották Lipcsében a szerző vezényletével és Joachim szólójával. Az esten az örökzöld hegedűversenyt Baráti Kristóf szólaltatja meg, aki az 1703-ban készült “Lady Harmsworth” nevű Stradivari hegedűn játszik, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott a rendelkezésére. A művet pénteken a Pesti Vigadóban is előadják Beethoven V. szimfóniája mellett.

(mti)

Borító: filharmonikusok.hu