A Vörös ruhás nővel és virággal köszönti nőnapi látogatóit a Ráth-villa

A Vörös ruhás nővel és virággal köszönti nőnapi látogatóit a Ráth-villa

- 2020. március 6. 8:48

A nőnaphoz igazítva péntektől újra látogatható a Ráth-villában Rippl-Rónai József világhírű alkotása, a Vörösruhás nő című falikárpit.

A mi szecessziónk című állandó kiállításban eddig csak nyomdai másolaton láthatta a közönség a különleges védelmet és gondoskodást igénylő alkotást, melyet az Iparművészeti Múzeum kutatói és restaurátorai a szükséges pihentetés után most ideiglenesen kiengednek a speciális raktári védelem alól.

Az alkotó a kárpit születésének idején (Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY)

A 230 x 125 centiméteres, 1898-ban, Párizsban szőtt művet várhatóan 4-6 hónapig lehet majd a jelenlegi kiállítási körülmények között a villa fényviszonyai mellett, falra rögzítve tartani, a tervek szerint utána újra raktárba kerül, közölte az Iparművészeti Múzeum sajtórészlege.

A Vörös ruhás nő még Párizsban készült (imm.hu)

Vasárnap 15 órától a Nemzetközi Nőnap alkalmából különleges programmal várják a látogatókat a Ráth György-villa A mi szecessziónk és a Drágakőre festve kiállításain is. A vezetett séta során a résztvevők jelmezeket ölthetnek, és a századforduló korát megidéző öltözékekben ismerhetik meg a villa szecessziós enteriőrjeit és műkincseit. Minden hölgy vendégünket egy-egy szál virággal várjuk, és talán ezen az ünnepen sem lesz tilos csókot lopni a fagyöngy alatt vagy a pálma árnyékában.

Borító: Rippl-Rónai már Magyarországon (Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY)