Absztrakt Revü Weininger Andorral

Absztrakt Revü Weininger Andorral

- 2019. március 29. 10:16

Absztrakt Revü címmel látható kamarakiállítás a Bauhaus egyik jelentős alkotója, Weininger Andor festőművész munkáiból péntektől a Magyar Nemzeti Galériában.

Világszerte, így Magyarországon is számtalan esemény ünnepli idén a Bauhaus megalapításának századik évfordulóját, ehhez kapcsolódik az MNG Weininger-kiállítása is, közölte a tárlat csütörtöki sajtóbemutatóján az intézmény főigazgató-helyettese. Szücs György felidézte, hogy 2002-ben Weininger Andor hagyatékából több mint 150 munka került a Nemzeti Galéria gyűjteményébe, ebből az anyagból most látható először kiállítás.

Hubertus Gassner művészettörténész emlékeztetett arra, hogy a világban ugyan mindenhol jól ismerik Moholy-Nagy László, Breuer Marcell és a Bauhaus más magyar tagjainak a nevét, magyar származásukról azonban kevesen tudnak. Szerinte igaz ez Weininger Andorra is. Hubertus Gassner felidézte azt is, hogy 1986-ban, Weininger halálának évében Kasselben sikerült megvalósítani a művész Mechanikus színpad – absztrakt revü koncepcióját, és megépíteni az absztrakt formákkal benépesített színpadot.

Weininger absztrakt munkái (mti)

Bajkay Éva kurátor elmondta: a Mechanikus színpad áll az MNG kamarakiállításának középpontjában is. A tárlat áttekinti Weininger Andor egész munkásságát, kezdve a korai, pécsi munkáktól, mikor Weininger még Rippl-Rónai kukoricás képeinek hatása alatt festett. A kiállítás főfala a Mechanikus színpad motívumaiból merít. Itt kaptak helyett Weininger és társai – például Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László és Theo van Doesburg – munkái a Bauhaus időszakából, de a látogató megtekintheti a színpad 1986-os megépítéséről szóló videót is.
Weininger Andor az 1930-as évek végén elhagyni kényszerült Németországot, és végül New Yorkban telepedett le, a július 28-ig látogatható kamarakiállítás ezért a művész kései, amerikai korszakából származó grafikáival és terveivel zárul.

(mti)

Borító: mti