Áder János tanúságtétele és Ákos koncertje

Áder János tanúságtétele és Ákos koncertje

- 2021. szeptember 10. 10:05

Áder János köztársasági elnök tanúságtétele, valamint ifjúsági est és az Eucharisztikus szimfónia előadása is szerepel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) pénteki programjában. A MÁV különvonatokat indít a fővárosba, amelyeken a kongresszus résztvevői féláron utazhatnak.

A Hungexpón a reggeli ima után Dominik Duka bíboros, a prágai főegyházmegye érseke tart katekézist, amelyet Áder János köztársasági elnök tanúságtétele követ. A fél 12-kor kezdődő szentmisén elhangzik a Budapest mise, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek felkérésére a kongresszusra írt Pejtsik Péter. A szerzemény zsidó jellegű dallamokra épül, de latin nyelven szólal meg. Hangzása magába öleli a klasszikus egyházi zene hagyományait, a klezmer és jiddis zene dallamosságát és pattogós ritmusait, de a mai hallgató szimfonikus filmzenén nevelkedett érzékére is hat, olvasható a programfüzetben.

Képeslap az 1938-as kongresszusról (Piarista Rend Magyar Tartománya CC BY-NC-ND)

A délutáni fakultációk között szerepel Andrew Yeom Soo-jung bíboros, szöuli érsek előadása A keresztények helyzete Koreában címmel. Este a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg a kongresszus ifjúsági programját, a Forráspont estet, amely Ákos-koncerttel kezdődik. A Zeneakadémián Armando Pierucci Eucharisztikus szimfónia című művét adja elő a Budapesti Vonósok, a Szent Efrém Férfikar és a Szent Angéla Kórus. A 12 tételes szimfónia a Jeruzsálemben egymás mellett élő tizenkét keresztény egyház hagyományos, az eucharisztikus liturgiában szereplő zenei anyagából me­rít.

Egy fotó a tegnapi, lovári nyelvű miséről (mti)

Különvonatok, több kocsival közlekedő menetrend szerinti vonatok, távolsági és nemzetközi buszjáratok, a fővárosi helyszínek között közlekedő transzferjáratok biztosítják az 52. NEK helyszíneire az eljutást, közölte a MÁV. Hozzátették, hogy kedvezmények is segítik a hívek utazását: vasúton és a Volánbusz belföldi menetrendszerinti járatain 50 százalékos jeggyel lehet utazni. A különvonatok pénteken Szombathelyről a Várpalota-Veszprém-Székesfehérvár útvonalon Kőbánya felsőre, vasárnap Debrecenből az Újfehértó-Nyíregyháza-Szerencs-Miskolc útvonalon Budapest-Nyugati pályaudvarra, Zalaegerszegről Szombathely-Veszprém érintésével a Nyugati pályaudvarra, Pannonhalmáról a Écs-Győr-Győrszentiván útvonalon a Nyugati pályaudvarra járnak. Közölték azt is, hogy a résztvevők ingyenesen utazhatnak Budapesten belül a helyszínek között közlekedő, díjmentesen igénybe vehető transzferjáratokon.

(mti)