Ady és a a Balaton zenekar találkozása

Ady és a a Balaton zenekar találkozása

- 2019. március 25. 12:45

Ady Endre megzenésített verseiből, valamint színházi, akusztikus műsorából ad koncertet a Balaton zenekar március 31-én vasárnap a fővárosi Trip hajón. Az esthez két évforduló is kapcsolódik: 100 éve halt meg Ady Endre és 40 éve alakult a Balaton zenekar.

Néhány éve Víg Mihály, a Balaton alapítója megzenésített néhány Ady-verset, és mostanra egy teljes műsor született ezekből a mai underground dalokból. Szerepelnek benne keserédes sanzonok, bársonyos melankólia és rock and roll, közölték a szervezők. A Balaton által megzenésített Ady-versek közé tartozik mások mellett A föltámadás szomorúsága, a Ha holtan találkozunk vagy a Nem adom vissza. Az est második fele színházi, akusztikus koncert lesz: olyan Balaton-számokat játszik a zenekar különleges hangszerelésben, amelyeket ritkán adnak elő, illetve más köntösbe öltöztetve kerülnek színpadra a dalok.

Víg Mihály 1979-ben alapította a Balatont, amely első koncertjét az URH együttessel közösen adta 1980 szeptemberében egy pesti pszichiátriai ambulancia udvarán. Kezdetekben saját szerzeményeiket, valamint Vető János és Kozma György verseit zenésítette meg és adta elő diavetítésekkel egybekötve a BME Bercsényi kollégiumában, valamint a Kassák Klubban. A verseket, forgatókönyveket, színdarabokat és filmzenéket (például Tarr Béla mozijaihoz) is szerző, most 61 éves Víg Mihály a Balaton mellett 1982-től lett tagja a Trabantnak is. 1984-től állandóan változó kísérők társaságában léptek fel szomorú rock and roll sanzonokkal. A Balaton az Európa Kiadóval közös 1986-1987-es turné után beszüntette működését, 1991-ben azonban újjáalakult az együttes, egy évre rá két archív koncertfelvételt tartalmazó kazetta jelent meg, az első stúdiólemez pedig 1996-ban látott napvilágot A fény közepe a sötétség kapujában címmel.

Ady, bársonyos melankólia és rock and roll a Balatontól (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

A Balatonban jelenleg Víg Mihály (ének, gitár), Keszei Krisztián (gitár), Horváth Gábor (basszusgitár) és Dudás Zsombor (dob, vokál) játszik.

(mti)

Borító: A Balaton (Wikipédia)