Aggregátorok akkreditációja az Europeana szolgáltatáshoz

Aggregátorok akkreditációja az Europeana szolgáltatáshoz

- 2019. május 23. 2:45

A Tudományos és Műszaki Tájékoztatás (TMT) című könyvtár- és információtudományi szakfolyóirat 66. évfolyamának frissen megjelent 2019. évi 5. számában Szüts Etele, a Forum Hungaricum Digitálisarchívum-fejlesztési Osztályának vezetője bemutatja az Europeana Alapítvány újonnan hatályba lépett akkreditációjának modelljét, amelyben az év elején a Forum Hungaricum is tanúsítványt kapott, hogy akkreditáltan megbízható aggregátor.

A cikk absztraktja:

Tíz évvel ezelőtt mutatták be Brüsszelben az Európai Unió digitális könyvtárát, az Europeanat. Indításakor akkora volt az érdeklődés a kulturális portál iránt, hogy a webhely túlterhelés miatt le is állt. Az elmúlt évtized során Európa-szerte sok aggregátor jött létre, hogy adatot szolgáltasson az Europeananak, de ma már nem mind működik. Ezért az Europeana munkatársai kidolgoztak egy akkreditációs tervezetet, amely segít majd beazonosítani a jelenleg is aktív aggregátorokat és elismerni a szerepüket megbízható partnerként, azoknak a kulturális örökségi intézményeknek, amelyek szeretnék az adataikat az Europeanan publikálni.

A cikkben bemutatásra kerül az akkreditáció menete és előnyei, valamint az aggregátorok felelősségvállalása. Az akkreditáció első körében 20 ország 31 intézménye vagy szervezete kapott hivatalos tanúsítványt, hogy alkalmas az Europeana szempontrendszerének megfelelő adatszolgáltatási tevékenységre. Az aggregátorok két nagy csoportba tartozhatnak domén és tematikus, valamint nemzeti és regionális.

Tudományos és Műszaki Tájékoztatás (TMT) 2019/5. 66. évfolyam, 5. szám
Szüts Etele: Aggregátorok akkreditációja az Europeana szolgáltatáshoz (a cikk megtekintéséhez előfizetés szükséges)

A cikkhez kapcsolódik