ÉVFORDULÓ SOROZAT

Ágyjelenet a világbékéért

Ágyjelenet a világbékéért

- 2019. március 26. 11:53

Már ötven éve annak is, hogy John Lennon és Yoko Ono nyilvánosan ágyban heverészett egy hétig az amszterdami Holtel Hilton 702-es lakosztályában. Nem ez volt az első valóságshow, de az ott történtek messze megelőzték a korukat.

Tudjuk, a mézesheteit/nászútját töltő pár (1969. március 20-án keltek egybe Giblartárban – angol területen) a véres vietnami háború ellen kívánt tiltakozni ezzel az akcióval a „szeretkezz, ne háborúzz” szlogennek megfelelve. És itt mindjárt meg kell nyugtatnom a kedves olvasót, március 25. és 31. között, a kamerák kereszttűzében nem volt olyasmi abban a franciaágyban, ami most már egészen hétköznapinak számít a kereskedelmi televíziók hírhedt produktumaiban. Nem, a két torzonborz főszereplő, felismervén a média erejét, napi tizenkettő órát csak heverészett pizsamában, és többnyire nyakig betakaródzva. Ez idő alatt pedig válaszolgattak az újságírók kérdéseire, nyilatkozgattak a híradóknak, mert minden valamirevaló tévétársaság stábot küldött a nagy eseményre, Amszterdamba. A „Bed In” for peace akcióra pedig felfigyelt az egész világ, persze arra is gondolt szinte mindenki, hogy milyen jó lenne, ha béke lenne Vietnamban, de talán az addig ismeretlen Yoko Ono jött ki a legjobban ebből a történetből.

Majdnem minden, amit a történetről tudni lehet (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

Mert a japán lány egy volt akkoriban a sokezernyi hírnév-aspiráns közül, akik a befutásról ábrándoztak, és hát azt sem árt tudni, hogy nem kevés Beatles-rajongónak rándult és rándul görcsbe a gyomra a Yoko Ono név hallatán. Mert bizony őt hibáztatják a zenekar 1970-es széteséséért, amire utalnak is jelek, de azért ez jóval összetettebb folyamat volt. Az biztos, hogy ahogy oly sokan ebben a szférában, Lennon sem tudta nagyon kezelni az elképesztő népszerűséget és a fellépésekkel járó stresszt. És hát a rajongó lányokat sem, akiket nem is hagyott ki, ahogy ezt aztán be is vallotta első feleségének, Cynthia Powell-nek. Akit még a művészeti középiskolából ismert, és állítólag csak azért vett feleségül, mert véletlenül teherbe ejtette. Cynthia, hogy ne keserítse el a koncerteken gyakran extázisba eső tiniket, nem is nagyon mutatkozott a zenekar társaságában. Erre viszont Yoko Ono már nem volt hajlandó, ő az utolsó lemez (Abbey Road) felvételekor, 1969 nyarán beállíttatott egy dupla ágyat a stúdióba, hogy véletlenül se maradjon le valamiről. És persze róla se maradjanak le az újságírók és a fotóriporterek.

S ha már ágy, akkor ne hagyjuk ki a montreáli Fairmont The Queen Elizabeth hotel 1742-es lakosztályát sem, ahol a házaspár 1969. május 26. és június 2. között maradt az ágyban. Itt a gondolatok közlése mellett egy egészen jó dal is született (Give Peace a Chance), amit azonnal himnusszá is tettek a békeharcosok. Aztán minden ment tovább, a zenekar végleg szétszéledt, Lennon szólóalbumokkal jelentkezett, Yoko Ono pedig immár az áhított ismertséggel alkothatott, és munkái jó áron keltek el. Az „idillnek” végül 1980. december 8-án a Dakota-ház bejáratánál Chapman hatlövetűje vetett véget.

Borító: Wikipédia