Ahol a múzsák laknak

Ahol a múzsák laknak

- 2022. június 30. 7:43

Ahol a múzsák laknak – epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből címmel nyílik helytörténeti kiállítás a község több pontján: a Básti Lajos közösségi házban, a strandon és más kültereken.

A tárlattal az alkotóházat üzemeltető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szimbolikusan is megnyitja Szigliget egyik legemblematikusabb helyszínének kapuit, hogy az közönség megismerhesse a ház falain belül megalkotott kulturális értékeket, közölte a MANK. Mint a közlemény hangsúlyozza, a Sipos Tünde művészettörténész által rendezett kiállítás az alkotóház történetének legizgalmasabb epizódjait ragadja meg.

Az alkotóház és a vár (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A látogatók bepillantást nyerhetnek az épület arborétumába, megismerhetik a lakószobák kulisszatitkait és megbizonyosodhatnak az itt kibontakozó társasági élet kiváltságosan jó hangulatáról is. A kiállításon archív fotókból és azokhoz tartozó leírásokból rajzolódik ki az a színes, izgalmas világ, amelyet az írók otthonaként tarthat magáénak a Szigligeti Alkotóház. Látható, amint Füst Milán egyik könyvén dolgozik, elolvasható, mit mondott a házról Esterházy Péter és hogy miként mesélt Szigligetről Makk Károly.

Az alkotóház az arborétum felől (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Megelevenedik Karinthy Ferenc és Fekete István alakja, megtudható, milyen volt a fürdőélet a községben és hogy milyen játékokkal múlatták az időt a művészek. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával és együttműködésével megrendezett tárlat október 9-ig tekinthető meg.

(mti)

Borító: Az alkotóház képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)