Aki a pandzsábi szikh uralkodócsaládot is lefestette

Aki a pandzsábi szikh uralkodócsaládot is lefestette

- 2021. november 24. 10:41

Schöfft Ágoston felújított festményeiből nyílt kiállítás Pakisztán második legnagyobb városában, Lahorban, közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága.

Mint a közleményben kiemelték, a pandzsábi szikh uralkodócsaládról készült festmények Pakisztán kulturális örökségének ikonikus darabjai. Az ünnepélyes megnyitón, amely egyben a szikh vallásalapító, Guru Nanak születésének évfordulója alkalmából szervezett vallási ünnepsorozat egyik legjelentősebb eseménye volt, megjelentek a szikh diaszpóra prominens tagjai a világ minden tájáról. A Schöfft Ágoston felújított képeiből rendezett kiállítást Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára Mohammad Sarwarral, Pandzsáb állam kormányzójával közösen nyitotta meg hétfőn. Az eseményen magyar részről részt vett Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára is.

A vándorpiktor és világutazó Schöfft Ágoston (Wikipédia)

A közlemény szerint Schőberl Márton beszédében hangsúlyozta, hogy a festmények restaurálása a magyar-pakisztáni kapcsolatok kiemelkedő projektje volt. Rámutatott, hogy a festmények, különösen a Lahori udvar című kép, művészeti értékük mellett történelmi krónikaként is szolgálnak, és a valódi történelmi személyiségeken keresztül betekintést engednek a szikh udvar életébe és a XIX. századi Pandzsáb történelmébe. A Pakisztán kulturális fővárosának tartott Lahorban megnyílt kiállításon 11 kép látható, amelyeket magyar szakemberek újítottak fel. A munkálatokat a Pandzsábi Bank (Bank of Punjab) finanszírozta, a projekt előkészületei csaknem három évig tartottak. A munkálatok idén tavasszal fejeződtek be, a képeknek a Lahori Erőd Szikh Galériája ad otthont.

Kőrösi Csoma Sándorral is találkozott (Csorba Győző Könyvtár, Tóth Tibor Endre PDM)

Schöfft Ágoston magyar festőművész és világutazó 1837-ben érkezett az akkori Indiába, ahol 1840-ben Kőrösi Csoma Sándorral is találkozott. Két évet élt Lahorban, a szikh maharadzsa udvarában. Itt festette élete fő művét, a Lahori udvar című alkotást, amely az 1960-as években került Pakisztánba. Schöfft Ágoston képei a XIX. századi pandzsábi szikh uralkodócsalád legendás tagjait mutatják be, és fontos részét alkotják a szikh történelmi örökségnek.

(mti)

Borító: 1934-es önarcképe (mng.hu)