Aki megszínesítette a napfényt

Aki megszínesítette a napfényt

- 2018. március 26. 7:48

A felújított szabadkai zsinagóga motívumai is láthatók lesznek a Róth Miksa alkotásaiból összeállított kiállításon Szabadkán március 27. és április 24. között.

A Megszínesített napfény – Róth Miksa (1865-1944) című kiállítás keretében vázlatokon és művészfotókon keresztül válogatást láthatnak az érdeklődők a szecesszió korának művészének üvegfestményeiből és mozaikjaiból. A tárlatot Hammerstein Judit, a Balassi Intézet vezetője nyitja meg.

A szabadkai zsinagógát főként magyar támogatásból újították fel, és hétfőn adják át. A zsinagóga belső terének felújítására félmilliárd forintot biztosított a magyar kormány. A magyar szecesszió stílusában épült, 1902-ben átadott szabadkai zsinagóga épületét Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítész tervezte, az üvegablakok pedig Róth Miksa műhelyében készültek. Az 1970-es években bedőlt az egyik kupolája, és az épület majdnem összedőlt, felújítása azóta folyt.

Róth Szent Istvánja, Szent Jobb kápolna Balatonbogláron (MaNDA)
Róth Szent Istvánja, Szent Jobb kápolna Balatonbogláron (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A szabadkai zsinagóga 1990 óta Szerbia kiemelt jelentőségű műemlékei között szerepel, 2014-ben Európa hét legveszélyeztetettebb kulturális öröksége közé sorolták az Europa Nostra páneurópai műemlékvédelmi szervezet Bécsben zajló éves közgyűlésén.

(mti)

Borító: Róth Miksa mozaikja a Fasori evangélikus templom bejáratánál (KATAMAFOTÓ Művészeti Korlátolt Felelősségű Társaság CC BY-NC-ND)