Album a tragikus hirtelenséggel eltávozott szobrászról

Album a tragikus hirtelenséggel eltávozott szobrászról

- 2017. november 22. 10:08

Fischer György szobrász címmel képzőművészeti album jelent meg, a Munkácsy-díjas művész munkásságát összegző könyvet szerdán mutatják be Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Egy kiállítás 1990-ben, Keszthelyen (MaNDA adatbázis)
Egy kiállítás 1990-ben, Keszthelyen (MaNDA adatbázis)

A száznegyven oldalas kötet átfogó képet ad Fischer György (1956-2012) művészetéről, mondta el a Kostyál László művészettörténész. Aki szerint Fischer György egyéni hangvételű, kreatív művész volt. Alkotásaival bebizonyította, hogy a figurális művészetnek számos olyan lehetősége van, amely absztrakt formavilággal is kifejező tud lenni. Művészete mély, emocionális tartalmakat hordoz, ami megragadja a nézőt. Alkotásaival, érdekes szobrászi jelrendszerével olyan árnyalatokat tud kifejezni, amelyeket nagyon nehéz szavakba önteni, fogalmazott Kostyál László. A képes albumban a szobrászművész munkáiról csaknem száz műtárgyfotó látható. A művészetét összefoglaló életrajzi írás és művészeti tanulmány magyar és angol nyelven is nyomtatásba került. Életének legfontosabb állomásait, köztéri szobrait, kiállításait az adattár tartalmazza. Fischer György bronz kisplasztikáinak döntő többsége a család tulajdonában van, köztéri alkotásai Zalaegerszegen és a megye több településén is megtalálhatók.

A Munkácsy-díjas szobrászművész kiemelkedő művészetszervező és művészetformáló szerepet játszott Zala megye és Zalaegerszeg kulturális életében. A megyeszékhelyen az Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium művészeti tagozatának egyik megalapítója és tanára volt. Születésének hatvanadik évfordulóján (2016-ban) az alkotásaiból a Göcseji Múzeumban nyílt retrospektív emlékkiállítás. A Fischer György szobrász című képzőművészeti album Zalaegerszeg önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a család és az adományozók összefogásával jelent meg,a művész halálának ötödik évfordulójára.

(mti)

Borító: Göcseji Múzeum