Amerikába vitték a nácik által elrabolt képet

Amerikába vitték a nácik által elrabolt képet

- 2021. június 1. 8:10

Visszaadta a karlsruhei Kunsthalle művészeti múzeum Erich Heckel (1883-1970) német expresszionista festő egyik alkotását a kép korábbi zsidó tulajdonosa örököseinek, mivel a szakértők szerint nácik által eltulajdonított műről van szó.

Az 1913-ban készült Siblings (Testvérek) című képet az elmúlt héten szállították el az Egyesült Államokba, közölte a baden-württembergi művészeti minisztérium szóvivője. Az olajfestményt a közönség a richmondi Virginiai Szépművészeti Múzeumban láthatja a továbbiakban az örökösök akarata szerint. Korábban számos fontos nemzetközi kiállításon bemutatták már a képet, így 1952-ben a Velencei Biennálén, 1955-ben a Documentán Kasselben.

Az elrabolt mű (moma.hu)

A szövetségi, állami és önkormányzati szervezetek által felállított szakértői bizottság megállapította, hogy a mű egy a nácik által üldözött ember tulajdonában volt eredetileg. A vizsgálatok szerint ő Max Fischer zsidó származású történész lehetett, aki a náci üldöztetés elől menekülve 1935-ben elhagyta Németországot, és egy évvel később az Egyesült Államokba emigrált. A szülei által létrehozott Fischer-gyűjtemény az expresszionista művészet egyik legfontosabb német magángyűjteménye volt. A részét képező munkák 2009 óta láthatóak a Virginiai Szépművészeti Múzeumban.

(mti)

Borító: Heckel egy másik művének részlete (Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria CC BY-NC-ND)