Amikor alulról jött az igény a szabadság iránt

Amikor alulról jött az igény a szabadság iránt

- 2018. augusztus 22. 10:10

Nagyszabású kiállításokkal emlékezik meg a prágai cseh Nemzeti Galéria az 1968-as csehszlovák reformkísérletről, amelyet a Szovjetunió vezette Varsói Szerződés öt tagállama hadseregeinek tankjai törtek le augusztusban, illetve Csehszlovákia 1918-as megalakulásáról.

A prágai Kiállítási Palotában kedden este megnyíló három kiállítás közül kettő – Josef Koudelka fotói és Jirí Petrbok festményei − Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállásához kötődik, míg a harmadik, Capek szőnyegének titka címmel az állam megalakulásának centenáriumához. A prágai tavasz megmutatta, hogy vannak pillanatok, amikor az egész társadalom képes összefogni. Az események a szabadság iránti alulról jött igényt mutatták. A tankok pedig azt mutatták meg, hogy a szabadság nincs ingyen, de harcolni kell érte, jelentette ki Jirí Fajt újságírók előtt. Az 1968-as invázió elnevezésű fotókiállítást Josef Koudelka világhírű fényképész ötven éve augusztusban készített felvételeivel január végéig láthatják az érdeklődők. A fotókat a szakma a 2. világháború után készített legjobb képriportok közé sorolja. A kiállítás hátterét korabeli tankok, repülőgépek zúgása, az akkori cseh rádió felvételei és az időközönként felhangzó csehszlovák himnusz teszik élvezetesebbé.

A fotókon azok dokumentáris jellegét tartom a legfontosabbnak. Nem az a fontos, ki az orosz, vagy a cseh, hanem az, hogy az egyiknek van fegyvere, a másiknak pedig nincs, magyarázta korábban Josef Koudelka. Tematikailag Jirí Petrbok festményei vannak a legközelebb a fényképkiállításhoz. Az 1968-hoz kapcsolódó Égő szív című festményciklus képeit a hazaszeretet köti össze. Azért festek, hogy ne kelljen beszélnem. Úgy vélem, már minden el volt mondva, jelentette ki a festőművész. A harmadik nagy érdeklődésre számító kiállítás egy 16. századbeli perzsa szőnyeget mutat be. Ez a szőnyeg Karel Capeknak egy elbeszélés megírásához adott ihletet. Capek állítólag nagyon igyekezett, hogy megszerezze az értékes szőnyeget, de nem sikerült neki. A szőnyeget később a prágai Nemzeti Galéria vette meg. Az intézmény ezzel a kiállítással nyitja meg a Csehszlovákiai megalakulásának centenáriumához kapcsolódó rendezvénysorozatát.

(mti)

Borító: Josef Koudelka egyik legtöbbet idézett fotója (prague.eu)