Amikor Cseh Tamás találkozik Makovecz Imrével

Amikor Cseh Tamás találkozik Makovecz Imrével

- 2022. február 9. 9:52

Cseh Tamás és Makovecz Imre rendszeresen összefutottak a Móriczon. Paroláztak és mindig váltottak néhány szót. Többek közt arról, hogy le kellene ülni egy jót beszélgetni valahova, egy jó kocsmába. Beszélgetni egy pohár bor mellett, megbeszélni a dolgokat, a lelki rokonságot, és fújni a füstöt. Ez a meghitt találkozás nem valósult meg, így most a két, a hagyatékokat gondozó alapítvány összefogott, hogy ezt a találkozást ha máshogyan nem, hát Makovecz Imre szövegeivel és Cseh Tamás és szerzőtársai dalaival megvalósítsa.

A közleményük szerint az első este Fűszál szobám címmel február 16-án filozófikusabb és líraibb lesz. A másik találkozás február 23-án lesz , keményebb hangvételű és a Kelet-Európa vagy Közép-kelet-Európa címet viseli.

A két művész, hasonlóságukban és különbözőségükben egészítik ki egymást, magatartásukban felfénylik a a kor hangulata, hol keserédes, hol élesen pontos helyzetjelentés, hol keményen kritikus, hol az örökkévalót kutatja, hogy hol a helyünk a világban a térképen, tehát a fizikaiban, vagy ég és föld között, vagyis a szellemiben.Az esteken Cseh Tamás archív felvételeit láthatjuk és hallhatjuk, párbeszédben Makovecz Imre gondolataival, Hüse Csaba előadásában.

A Cápa étterem, Makovecz egyik korai munkája (Fortepan CC BY-SA)

A Makovecz Központ és Archívumban tartandó rendezvényekre a belépés ingyenes, de a ház befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött, mely a office@makovecz.hu e-mail címen, vagy a 06 30 314 4879 telefonszámon történhet. Regisztráció nélkül a belépés a fennmaradó helyek függvényében lehetséges.

Borító: Makovecz Központ és Archívum