Apci ház kertjéből jön az ország karácsonyfája

Apci ház kertjéből jön az ország karácsonyfája

- 2022. november 21. 9:47

Mintegy 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyő érkezik hétfőn a Kossuth térre, a fenyő a Heves megyei Apc egyik családi házának kertjét díszítette, tájékoztatott az ország karácsonyfájáról az Országgyűlés Sajtóirodája.

Közleményükben azt írták: a fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezik meg a Kossuth térre. Egyúttal kérték a közlekedők megértését és türelmét a fenyőfa szállításakor esetlegesen előforduló várakozás és korlátozás miatt. A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozókkal erős szélben is képes biztosan tartani.

Boldogság 1934-ben (Fortepan CC BY-SA)

A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér fényű, energiatakarékos LED-fénnyel világító csúcsdísz ékesíti. Emellett 2500 folyóméter fényfüzér, benne 16000 energiatakarékos színes LED-izzó fogja díszíteni a karácsonyfát. Idén a nemzet Betleheme, ahogyan a készítők elnevezték, Kisgyőrből érkezik, embernagyságú fából faragott figurákból áll. Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően a faanyagot tűzifaként rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala.

(mti)

Borító: Karácsonyfadíszek a régi világból (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)