Aquincumi limes: élményfal, sétány és kőtár készül

Aquincumi limes: élményfal, sétány és kőtár készül

- 2022. január 28. 8:04

Elindult a BTM Aquincumi Múzeum és a III. kerületi önkormányzat együttműködésében, az Európai Unió 385,13 millió forintos, nem visszatérítendő támogatásával megvalósuló, Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása című projekt kivitelezése.

A projekt négy helyszínen valósul meg, és magában foglalja a BTM Aquincumi Múzeum szentendrei úti kerítésének korszerűsítését, egy új, Aquincum és a pannoniai limes témájú, állandó kiállítás létrehozását, továbbá interaktív, tájékoztató élményelemek létesítését a III. kerület legjellegzetesebb római kori műemlékeinek szomszédságában, tudatta a múzeum. A közlemény szerint a projektben a különleges látványelemeket, marketingfelületeket tartalmazó élményfal első üteme valósul meg, amelyhez egy sétány és kőtár kiépítése is tartozik. Az új elem létrehozásának célja, hogy szöveges információkat közvetítsen a római városról a látogatóknak, valamint hogy a Dunakanyarba tartó turisták érdeklődését is felkeltse.

Vitrin a múzeum 1988-as kiállításáról (Budapesti Történeti Múzeum ©Minden jog fenntartva)

A múzeum főépületében a limest védő, Aquincumban állomásozott római katonaság mindennapjait élményszerűen bemutató, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítás jön létre. A látogatóbarát fejlesztés a közlemény szerint lehetővé teszi, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá is váljon. Mint a BTM Aquincumi Múzeum közölte, a III. kerületi önkormányzattal közös projekt célja, hogy történelmi kontextusba helyezze a kerület római kori műemlékeit, ezért a Nagyszombat utcai katonavárosi amfiteátrumnál és a Kórház utcai keleti táborkapunál új, ismeretterjesztő élményelemek kerültek ki. Ezekhez készült egy, a járókelők számára saját okoseszközzel szabadon igénybe vehető, immerszív AR mobilapplikáció is.

Légiós fegyverzet a múzeum kiállításáról (Budapesti Történeti Múzeum ©Minden jog fenntartva)

A várhatóan 2023 végére elkészülő beruházásnak köszönhetően az intézmény jelenlegi munkahelyeit meg tudja őrizni, és további két munkahelyet teremt a pályázat keretében – hangsúlyozza a BTM Aquincumi Múzeum közleménye.

(mti)

Borító: Részlet a múzeum 1979-es kiállításából (Budapesti Történeti Múzeum ©Minden jog fenntartva)