Árnyékból a fénybe: Szentendrén a kiállítás

Árnyékból a fénybe: Szentendrén a kiállítás

- 2022. augusztus 1. 9:32

Három részből álló Cziffra100 programsorozat várja a közönséget augusztus 3-án Szentendrén: a Városházán megnyílik az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról, ugyanitt este a Hot Jazz Band lép színpadra, a P’Art moziban pedig a zongoraművészről szóló Virtuóz című dokumentumfilmet láthatja a közönség, tájékoztattok a Cziffra Fesztivál szervezői.

A közlemény szerint a szentendrei városházán nyíló, Árnyékból a fénybe című tablókiállítás bemutatja Cziffra György életútját, a pályakép fejezeteihez társítva az újsághíreket, kritikákat, az objektív tényekhez az értékelések szubjektív kommentárjait. Anekdotákat olvashat a közönség Cziffra rajongójáról, Puskás Ferencről, aki lokálból lokálba követte a művészt a pesti éjszakában, hogy hallhassa játékát, valamint Határ Győző költőtől, aki Cziffra híres rabkoncertjére emlékezik.

Cziffra dedikált fotója (MaNDA)

Este a Városháza udvarán a Cziffra Báresten a Hot Jazz Band zenél. Az angyalföldi nyomornegyedből a füstös pesti bárokig, majd Párizs patinás koncerttermeiig jutott el a világhírű magyar zongoraművész. Kékesi Attila és Havas Miklós 2016-ban készült Virtuóz című dokumentumfilmje Cziffra György tragédiában és örömben bővelkedő életútját mutatja be. A film a korabeli felvételek mellett játékfilm-részletekkel teszi plasztikussá a történelem egyes korszakait és a művész életeseményeit.

(mti)