Átadták a Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központot

Átadták a Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központot

- 2019. május 3. 9:12

Ökoturisztikai központot adtak át Nagyvázsonyban, az Európában egyedülállónak mondható létesítmény az igáslovak kultúráját, a velük végzett tevékenységet mutatja be a látogatóknak.

A Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ csütörtöki ünnepélyes átadóján Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, a központ ötletgazdája elmondta, hogy a 126 millió forintos uniós forrásból épült, 33 hektáron elterülő létesítményben az igásló lovas kultúra bemutatásán túl, a központ a helyi termékek gyűjtőpontjaként szolgál, és rendezvénytérként működik, a szomszédságában pedig egy 1200 méteres tanösvény kanyarog.

Sörszállító Zórád Ernő akvarelljén (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára úgy fogalmazott: az igásló központ segíti a helyi és a régiós gazdaság erősödését, és átörökíti a lovaskultúra hagyományait a jövő számára. Felidézte: a ló és a vele végzett munka szerves része, mozgatója volt a magyar gazdaságnak a 20. század első feléig, de mára méltatlanul háttérbe szorult. Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a központ létrejöttével, a nagyvázsonyi látnivalók (a vár és a postamúzeum) kiegészültek egy harmadik nevezetességgel, amelyek megtekintése már egy teljes napi programot adhat a turistáknak.

(mti)

Borító: Fuvarosok a Magas-Tátrában (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)