ELSÜLLYEDT VILÁGOK SOROZAT

Autóduda, halálkanyar és primadonnák

Autóduda, halálkanyar és primadonnák

- 2020. október 16. 7:55

A Királyi Magyar Automobil Club 1920 októberében szervezte meg az első futamot, mely a Krisztinavárosból indult és az Istenhegyi úton keresztül vezetett a svábhegyi célig. Az évente megrendezett verseny nemcsak látványos sportesemény volt, hanem az őszi idény fontos társasági találkozója is.

A ragyogó októberi verőfény minden évben a hegyre csalta a társasági elit tagjait. Mindenki ott volt, aki számított, vagy számítani akart. Az Istenhegyi út lejtőin korzózó publikum vajmi keveset látott a versenyből, de a pesti dámákat ez cseppet sem izgatta. Számukra sokkal nagyobb versenyt jelentett az őszi kosztümök megmérettetése. A sportelőkelőségek, illetve a születési- és pénzarisztokrácia hölgytagjai sétáltak az őszi harmattól nedves füvön a divatszalonokban készített legújabb sportkreációikban, vagy elegáns déli toalettjeikben. A versenyt minden évben nagy készülődés és szervezés előzte meg, melyet a versenyzők az autók és a pálya tesztelésével töltöttek, a dámák pedig a divatszalonokban ruhapróbálgatással. A verseny napjára aztán mindenki a legjobb formáját hozta, így az esemény egy évtizedes fennállása alatt az októberi ősz egyik színpompás látványává vált.

A címlapon Titkos Ilona (Magyar Nemzeti Filmarchívum CC BY-NC-ND)

Hatvany Lili a sportversenyek egyik legszorgalmasabb látogatója volt, akinek megjelenését mindig lopva figyelte a pesti hölgyközönség. Az íróként és kritikusként is ismert bárónő a legújabb divat szerint öltözött, a pesti belvárosi szalonok neki tartogatták frissen beszerzett párizsi modelljeiket. A sikeres Hatvany-klán tagja nemcsak a pesti divatot irányította, hanem színházi beszámolóival és kritikai írásaival a közönség ízlését is formálta. Ha tehette, és éppen Budapesten tartózkodott, a svábhegyi versenyre mindig kilátogatott. 1929-ben különösen nagy figyelemmel kísérte a futamot, mivel a bizottság a korszak ünnepelt színésznői számára külön versenyt szervezett. A megmérettetésen Titkos Ilona, Somogyi Nusi, Zilahy Irén, Babochay Erzsi, Mészáros Polett, Fabinyi Kató vettek részt.

Közülük Mészáros Polette az előző évben még a közönség csapatát erősítette, nagy feltűnést keltve bronzvörös, rövid szabású sportbundájában. A Fővárosi Operettszínház színésznője nemcsak a száguldás, hanem a divat megszállottja is volt. Egy alkalommal ez kellemetlen helyzetbe is hozta, mert a Váci utcai Ambrus-szalon tulajdonosa beperelte, a bíróság pedig kötelezte a színésznőt tartozásai megfizetésére. Az 1929-es rally másik primadonnája épp az autós száguldozásai miatt híresült el. Miután Babochay Erzsi sem a nyári vakációról, sem a fellépésekről nem tudott lemondani, ezért Fonyód és Pest között ingázott, hogy este hét órakor már a Budai Színkörben legyen. A színház vezetősége minden este rettegett, vajon primadonnájuk felér-e az aznapi előadásra, míg végül eltiltotta a színésznőt a turnézástól. Babochay, mint rutinos gyorshajtó, jó esélyekkel indult a svábhegyi futamon.

Egy igazi sztár a korszakból, Gombaszögi Frida (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Fabinyi Kató élete sem maradt el kalandokban a kortársnői mögött. A kolozsvári származású színésznő 1922-ben az Odescalchi-család által indított ékszerlopás ügynek egyik vádlottja volt. A vád szerint Fabinyi és férje lopták el a Tanácsköztársaság alatt elásott Odescalchi-ékszereket. A tárgyalás során a színésznő tisztázta magát, a bíróság felmentette, bár a rejtélyes betörés elkövetőjére később sem derült fény. Fabinyi miután elhagyta a vizsgálati fogságot, Bécsben telepedett le, és számos sikeres darabban lépett fel. Hazaköltözése után nem vállalt több fellépést, de az 1929-es rallyn szívesen részt vett, már csak azért is, mert Páfrány utcai villájának szomszédságában zajlott a verseny.

A színésznők megmérettetésének végül kettős befutója lett, Titkos Ilona és Zilahy Irén. Mészáros Polette autója defektet kapott, így a cél előtt le kellett állnia. A háromfős zsűri (gróf Festetics Pál, Szelnár Aladár, Gyöngyi Pál) – a közönség lelkes ovációja mellett – azonban döntetlen hirdetett ki. Az izgalmas versenyt az esti fogadás zárta le, melyet a hagyományokhoz híven a Gellért Szálló nagytermében tartottak meg, ahol a mágnáshölgyek újabb divatbemutatójára számíthatott a közönség.

Borító: A Királyi Magyar Automobil Club versenye a Svábhegyen, 1925-ben (Magyar Nemzeti Filmarchívum CC BY-NC-ND)

Elsüllyedt világok sorozat

A tweed titka
2021. október 22. 10:14

Cél a hal III.
2021. október 15. 8:16

Cél a hal II.
2021. október 8. 9:51

Cél a hal I.
2021. október 1. 8:09

Táncos teapartyk
2021. szeptember 17. 8:14

Jött, látott és győzött a foci
2021. szeptember 10. 10:45