Az Aranyfejűre emlékeztek Barcelonában

Az Aranyfejűre emlékeztek Barcelonában

- 2019. április 9. 9:00

Az Aranycsapat és az FC Barcelona legendás csatárára, Kocsis Sándor olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgóra emlékeznek születésének 90. évfordulója alkalmából Barcelonában, a királyi palota épületében rendezett ünnepségen.

A fiatalabb generációk számára most Messi és Piqué jelenti a Barcelonát, de a klub világhírűvé válása legalább ilyen mértékben köszönhető a múlt nagyságainak, akik között kitüntetett helyet foglal el Kocsis Sándor, fogalmazott Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a rendezvény előtt telefonon nyilatkozva a katalán fővárosból. Mint mondta, a múlt tisztelete, az egykori klasszisok emlékének méltó ápolása megmutatja egy klub igazi értékrendjét. Szerinte az FC Barcelona e tekintetben is a világ élvonalába tartozik. Kocsis Sándor egészen kivételes tehetségű és adottságú játékos volt, még azok között a zseniális futballisták között is, akik akkor a világverő magyar válogatottat alkották, vagy akik az ’50-60-as évek fordulóján az FC Barcelonában játszottak. A magyar és az egyetemes futballtörténelem legjobbjai közé tartozik, mondta Szabó Tünde.

Felül, jobbról a második (Fortepan CC BY-SA)

Az ünnepségen a tervek szerint Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke is megemlékezik az egykori magyar vb-gólkirályról, aki 1958 és 1966 között viselte a katalánok gránátvörös-kék mezét és akit Spanyolországban Aranyfejű (Cabeza de Oro) becenéven emlegettek. Az eseményen levetítik a Kocsis Sándorról készült “KOCSIS 90” című rövidfilmet, amelyet névrokona, Kocsis Tibor rendező készített. Szöllősi György, a magyar futballhagyományok nagykövete bemutatja a Kocsis Sándor, a levegő ura című könyvét. Kovács Barnabás barcelonai főkonzul, a megemlékezés főszervezője megnyitja a Kocsis Sándor életét feldolgozó fotókiállítást, amelynek keretében bemutatják a Puskás Intézet Kocsis relikviáit, valamint a Barca Múzeum és a Kocsis család tulajdonában lévő kupákat is. A meghívottak között vannak Kocsis Sándor családtagjai. Három gyerekének a Szent Korona másolatát adja át Szabó Tünde.

Szobrot kap Budapesten

Szobrot állítanak Kocsis Sándornak, az Aranycsapat olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes csatárának Budapesten idén, közölte Tarlós István főpolgármester Barcelonában, ahol a támadó születésének 90. évfordulója alkalmából a királyi palotában rendeznek ünnepséget hétfő este.  Tarlós István felidézte: azok közé tartozik, akik még láthatták Magyarországon futballozni Kocsis Sándort, aki gyerekkorában kedvenc játékosa volt. Mindene volt a játék, nem reklamált, nem szimulált, csodálatos emlékei vannak a korosztályomnak róla, jegyezte meg, hozzátéve, hogy igyekszik megköszönni a barcelonaiaknak és az egész városnak, hogy otthon adott Kocsisnak és még két magyar világhírességnek, Kubala Lászlónak és Czibor Zoltánnak. A főpolgármester elmondta: Budapesten még idén szobrot állítanak Kocsis Sándornak, erről a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén döntött.  Mivel eredetileg a Ferencváros játékosa volt, a Groupama Aréna szomszédságában helyezik el az emlékművet .

A barcelonai megemlékezés a KOCSIS 90 ünnepségsorozat nyitó rendezvénye, amelynek fővédnöke Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) alelnöke.

(mti)

Borító: Wikipédia