Az emberek tényleg képekben gondolkodnak

Az emberek tényleg képekben gondolkodnak

- 2019. szeptember 27. 9:14

Már több ezer felvétel érkezett eddig a magyar kormány által elindított Magyarország 365 fotópályázatra; az ország értékeinek bemutatását célzó pályázatra október 18-ig várják a nevezéseket.

Szeptember eleje óta már több ezren küldtek képet, az első alkalommal kiírt pályázat azonban nem csupán mennyiségi, hanem minőségi szempontból is sikeresnek tűnik, mondta el a kezdeményezéshez meghirdetett budapesti konzultáció előtt a zsűri elnöke. Kaiser Ottó fotóművész hozzátette: mivel nemcsak professzionális, hanem amatőr fotográfusok is nevezhetnek, némileg tartott a túlszínezett, csiricsáré képek tömegétől, félelmei azonban eddig nem igazolódtak be, mert korrekt, méltányolható, értékelhető anyag jött össze. Nem tudni biztosan, hiszen a pályázat anonim, de sejthető, hogy már hivatásosok is küldtek be képeket, ám nagyon erős az amatőr vonal is. Azt látom, amit Sára Sándor mondott: az emberek képekben gondolkodnak. Persze mindenki a maga módján, de ha összerakjuk ezeket a képeket, akkor kijön belőlük maga az ország, méltatta az eddig beérkezett anyagot Kaiser Ottó.

Révhelyi Elemér is pályázott volna (Gróf Esterházy Károly Múzeum CC BY-NC-ND)

Ahogy arra a zsűri számított, a táj és természet messze a legnépszerűbb kategóriának bizonyult eddig, hiszen kirándulás közben mindenki szeret fényképezni. Az épített és tárgyi örökség kategória nehezebb téma: egy-egy épület, belső tér lefényképezésével már jobban meg kell küzdeni, de a legbonyolultabb természetesen az embert fényképezni, mondta el a szakember. Hozzáfűzte azonban: a városi és vidéki közösségi életképek kategóriában is látott már olyan pályaműveket, amelyek akár a díjra is esélyesek lehetnek majd. Kaiser Ottó emlékeztetett arra, hogy az érdeklődők számára október 10-én tartják a következő szakmai konzultációt. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együttműködésben kiírt pályázat képeit a fotopalyazat.magyarorszag.hu honlapra lehet feltölteni október 18-ig. A kategóriagyőztesek jutalma 1-1 millió, a második helyezetteké fejenként 500 ezer, a harmadik díjasoké 300 ezer forint lesz, és az internetes közönségszavazás győztesei is kategóriánként 1 millió forinttal gazdagodhatnak.

Ezzel a fotóval talán esélyes is lenne (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

A szakmai zsűri tagjai Kaiser Ottó mellett Keleti Éva és Kerekes Emőke fotográfusok, Szarka Klára fotótörténész, valamint Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója.

(mti)