Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén, a Vigadóban

Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén, a Vigadóban

- 2018. augusztus 28. 10:11

Átlényegülés címmel nyílt kedden időszaki kiállítás az eucharisztiáról a Pesti Vigadóban.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a hétfői megnyitón felhívta a figyelmet arra, hogy az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállítás a 2020 őszén megrendezendő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeinek sorába illeszkedik. A kongresszus 2018-2019-es felvezető éveiben számos tárlatnak adnak otthont a Pesti Vigadó és a Műcsarnok kiállítóterei. 2019-ben Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon a középkortól napjainkig című kiállítást mutatják be, 2020-ban Az 1938. évi Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezete című tárlatnak ad majd helyet a Műcsarnok épülete. Hangsúlyozta, hogy ez a kiemelt jelentőségű esemény még szorosabbra fűzi a szálat az művészeti akadémia és a katolikus egyház között. Ahogy mondta: a Pesti Vigadó örömmel ad otthont egy olyan tárlatnak, amely az oltáriszentség bemutatásán keresztül katolikus hitünk belső tartalmába enged betekintést érthető és élményszerű módon.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta, hogy a tárlat ráirányítja a figyelmet azokra a különleges vallási és társadalmi jelenségekre, amelyek az oltáriszentség körül Magyarországon és a magyar kultúrkörben jelentkeztek. Hangsúlyozta az eucharisztikus lakoma Krisztus utolsó vacsorájának megjelenítő emlékezete, a keresztény közösség legsajátabb, legszentebb cselekménye volt. A kiállítás szerinte az érzék feletti érzékelésre hív meg: a képek, a csodák, a tárgyak nyelvén vezet be a titkos középpontba, ahol a fizikai lét felemelkedik, és megnyitja szemünket a valóságon túli valóságra, az igazi lényegre. Fábry Kornél, a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy az egyház története során több mint 170 olyan eucharisztikus csoda történt, amelyet a Vatikán kivizsgált és elismert valós csodának. A kiállításon látható eucharisztikus csodák, tanúságtételek növelhetik a hitünket, emelte ki a főtitkár.

Az 1938-as kongresszus programja (MaNDA)
Az 1938-as kongresszus programja (Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár CC BY)

Kontsek Ildikó kurátor, a Keresztény Múzeum igazgatója elmondta, hogy tárlaton látható történeti képek a Keresztény múzeumból származnak. Ezek a darabok az európai középkort, reneszánszt, barokkot, a 19. századi historizmust elevenítik fel. A kiállításra készült Atlasz Gábor Emmauszi vacsora című festménye és Bukta Norbert nagyméretű installációja. A kiállítás egyik központi darabja Kisléghi Nagy Ádám műve, amely az 1990-es években született. A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága és a Keresztény Múzeum szervezésében megvalósuló időszaki kiállítás szeptember 26-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban.

(mti)

Borító: Egy alkotás a kiállításról (vigado.hu)