Az Europeanán is elérhető az OR-ZSE Könyvtár több mint 300 kötete

Az Europeanán is elérhető az OR-ZSE Könyvtár több mint 300 kötete

- 2020. január 13. 3:26

A MaNDA archívumban korábban közzétett kötetek kerültek fel az EU digitális könyvtárába.

2020 januárjának elején tette közzé honlapján a Forum Hungaricum, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban (MaNDA) található magyar kulturális örökségi elemek több mint fele megtekinthető az Európai Unió digitális könyvtárában, az Europeana nyilvános felületén is.

Ezáltal az Europeanán elérhetővé vált több mint 300, a MaNDA oldalán már korábban megtekinthető és letölthető kötet az OR-ZSE Könyvtárának gyűjteményéből. Ezeket a köteteket az alábbi képre kattintva lehet böngészni az Europeana oldalán (ide kattintva pedig azt lehet megtekinteni egy kereshető táblázatban, mi került fel):

A képre kattintva elérhető, mi került fel az OR-ZSE Könyvtárának gyűjteményéből az Europeanára

A könyvek digitalizálása az elmúlt évben az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Könyvtár és a MaNDA Forum Hungaricum együttműködésében valósult meg. A digitalizációs projekt célja, hogy szabadon elérhetővé és kutathatóvá váljon a hazai zsidóság írott szellemi öröksége a Vészkorszakot megelőző időszakból. E projekt során az OR-ZSE Könyvtára saját gyűjteményéből a magyar zsidó tudományosság és helytörténet eddig máshol nem hozzáférhető műveit digitalizálta, archiválta és teszi folyamatosan elérhetővé, ingyenesen letölthetővé.

Az OR-ZSE Könyvtára azt tervezi, hogy folytatódik a projekt, amelynek eredményeképpen az érdeklődők már jelenleg is közel 50 ezer oldalnyi zsidóság témával kapcsolatos könyvet olvashatnak és kutathatnak.

Borítókép: Digitalizálás az OR-ZSE Könyvtárában 2019. április 10-én (Földi Bence / OR-ZSE)
Forrás: or-zse.hu

A cikkhez kapcsolódik