Az idei vetélkedő témája a Nemzeti Színház története

Az idei vetélkedő témája a Nemzeti Színház története

- 2021. február 24. 10:33

Az idén is meghirdeti a Nemzeti Színház internetes vetélkedőjét, amelyre a szervezők tizedikes és tizenegyedikes diákcsapatok jelentkezését várják február 28-ig. Az idei vetélkedő témája a Nemzeti Színház története.

A fordulók során a feladatok a színház nagy korszakaira, fő alkotóira és épületeire koncentrálnak, az alapítástól a Nemzeti mai épületének megnyitásáig, tehát 1837-től 2002-ig, olvasható a teátrum eljuttatott közleményében. A vetélkedőre február 28-án éjfélig lehet jelentkezni a Nemzeti Színház weboldalán keresztül (https://vetelkedo.nemzetiszinhaz.hu). Országhatáron belülről és kívülről is várják a diákcsapatok jelentkezését. A döntőbe kerülő határon túli csapatok számára az utazási és szállásköltséget a szervezők biztosítják.

A felrobbantott épület (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

A vetélkedő honlapján elérhető felhívás szerint 2021-ben hatodik alkalommal hívja játszani az ország tizedikes és tizenegyedikes diákcsapatait a Nemzeti Színház. A Nemzetiszínháztörténeti vetélkedőben négyfős csapatok vehetnek részt. A csapat tagjai érkezhetnek különböző osztályokból, évfolyamokból, de egy iskolában kell tanulniuk. A csapatok (felkészítő tanáraik segítsége mellett) három, az interneten zajló fordulóban mérik össze tudásukat: színháztörténeti ismereteiket, kreativitásukat és informatikai készségeiket egyaránt használniuk kell. A jelentkező csapatok digitális dokumentumokat készítenek és nyújtanak be az interneten keresztül, többek között filmet, prezentációkat és kreatív írásokat. A három internetes forduló eredményei alapján a legjobb hat csapat kerül a döntőbe, amelyet a Nemzeti Színházban rendeznek meg június 11-én, pénteken 10 órától.

A zsűri tagjai között vannak a Nemzeti Színház színművészei, dramaturgjai és a teátrum ifjúsági programfelelőse. A csapatok tableteket, színházbérleteket és könyvutalványokat nyerhetnek, a győztes csapat iskolájába pedig egy napra “kitelepül” a Nemzeti Színház: rendhagyó irodalomórákkal, beszédórával, olvasópróba-játékkal, smink- és fodrászbemutatóval, valamint a színház művészeinek focicsapata is összeméri tudását a diákok csapatával.

(mti)

Borító: A József körút és a régi Nemzeti Színház (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)