Az inkák előtt is zarándokhely volt a Nap-sziget

Az inkák előtt is zarándokhely volt a Nap-sziget

- 2019. április 3. 9:25

Már nagyjából 500 évvel az inkák felbukkanása előtt ismerték az áldozati ajándékok bemutatásának gyakorlatát a bolíviai Titicaca-tóban elterülő Nap-szigetének (Isla del Sol) környékén élő népek, írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az emberek gyakran az inkákkal hozzák összefüggésbe a Nap-szigetét, mivel az fontos zarándokhely volt számukra, és számos ceremoniális épületet, valamint áldozati ajándékot hagytak hátra a szigeten és annak környékén, mondta Jose Capriles, a Pennsylvaniai Állami Egyetem antropológiaprofesszora. Hozzátette: a kutatásunk azonban azt mutatja, hogy a Titicaca-tó környékén 500 és 1100 között virágzó Tiahuanaco állam lakói voltak az elsők a régióban, akik értékes tárgyakat ajánlottak fel az istenségeknek. Capriles rámutatott továbbá, hogy az inkák csupán a 15. században érkeztek meg a Titicaca-tó területére. Az Oxfordi Egyetemen dolgozó Christophe Delaere vezette kutatócsoport a Nap-szigetéhez közeli Khoa-zátonynál végzett víz alatti ásatásokat és térképezte fel a zátony területét.

Az inkák is ajándékokat süllyesztettek a tóba (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmány szerint a szakemberek különböző áldozati ajándékokat, köztük macska formájú tömjénégetőket, feláldozott fiatal lámák maradványait, aranyból, kagylóból és kőből készült díszeket találtak. Ezek a leletek, különösen a pumaformájú tömjénégetők nagy jelentőséggel bírnak, mivel segítenek jobban megérteni az Inka Birodalmat több száz évvel megelőző Tiahuanaco lakóinak rituális szokásait és vallását, mondta Delaere. A kutatók úgy vélik, az áldozati ajándékokat kifejezetten arra szánták, hogy elsüllyesszék őket. Capriles szerint a tárgyak mellett talált horgonyok azt sugallják, hogy hajókon tartott rituálék keretében dobták őket a vízbe. A szakember hozzátette, hogy a Nap-sziget valószínűleg nem csupán a természeti szépségei miatt volt fontos Tiahuanaco lakói számára, hanem azért is, mert az Andok szívében helyezkedik el. Ez egy stratégiai és rituális szempontból is fontos terület volt, mutatott rá Capriles.

(mti)

Borító: A tó és a kultikus szigetei (agra.hu)