Az Isteni színjáték titán-arany lemezen

Az Isteni színjáték titán-arany lemezen

- 2021. június 11. 8:05

A csillagok közé költözik idén ősszel Dante Isteni színjátéka: a költeményt egy titán és arany ötvözetből készült lemezre metszik és juttatják az űrbe a Dante-évforduló alkalmából.

Tudtuk, hogy az Isteni színjáték számos különleges kiadása fog megjelenni idén Dante halálának 700. évfordulója alkalmából és mi valami teljesen egyedivel akartunk előállni mondta Giorgio Amaroli, a bolognai Scripta Maneant művészeti kiadó vezetője. A projekt részeként két nagyjából 29-szer 43 centiméteres, tangóharmonikaszerűen négybe hajtott, titán és arany ötvözetből készült lemezre (mindkettőre külön-külön) vésik fel az egész költeményt 14 200 sorban, nagyjából 32 ezer szót. A két művet ősszel küldik fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről egy Szojuz-misszióval. Az egyiket kiengedik az űrbe, a másikat aláírják az űrhajósok és visszaküldik a Földre 2022-ben. Az utóbbiról készülő fakszimile bekerül az Isteni színjáték mindössze 700 példányban megjelenő, kivételesen nagy formátumú nyomtatott kiadásába.

A legendás arcél (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A Szojuz-misszió szakemberei mondták nekünk, hogy a papír nem sokáig maradna meg az űrben és a titán-arany ötvözetet javasolták, mondta Amaroli, hozzátéve, hogy a prototípust már el is küldték Kazahsztánba ellenőrzésre. A különleges űrszállítmány több mint 150 ezer eurójába (52 millió forint) fog kerülni a kiadónak. Az Isteni színjáték évfordulós kiadásának darabonkénti ára pedig nagyjából 6 ezer euró lesz. A kiadótól nem állnak távol az extravagáns projektek. 2017-ben példátlan részletességű fotóalbumot adott ki a Sixtus-kápolna freskóiról. A három vaskos, 43 x 61 centiméteres kötet a Michelangelo festette mennyezet és a Perugino, Botticelli jegyezte oldalfalak 220 részletét örökítik meg a maguk valós nagyságában. Szerte Olaszországban sokféle módon emlékeznek idén a 700 éve, 1321. szeptember 13-án elhunyt Dante Alighieri költőre, az olasz nyelv atyjára.

(mti)

Borító: Tányéron a költő vonásai (Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY)