Az iszlám csak közvetetten, elszórtan és korlátozottan gyakorolt befolyást a kereszténységre Bulgáriában!

Az iszlám csak közvetetten, elszórtan és korlátozottan gyakorolt befolyást a kereszténységre Bulgáriában!

- 2020. február 13. 7:39

A bolgár pravoszláv egyház és a nemzeti radikális oldal tiltakozása miatt elmarad egy kiállítás, amelyet a bolgár egyházművészet oszmán fennhatóság alatt készült alkotásaiból tartottak volna a párizsi Louvre-ban.

Boil Banov bolgár kulturális miniszter közölte, hogy országa nem vesz részt a 2020 második felére tervezett kiállítás megrendezésében, helyette más, bulgáriai témájú tárlatokat ajánlanak a szervezőknek. A Művészetek és kultúra Bulgáriában a 16-19. században című kiállítást a világ leglátogatottabb múzeuma, a Louvre iszlám művészeti szárnyában tartották volna, hogy bemutassák, milyen befolyást gyakorolt a bulgáriai művészetekre az 1396-tól 1878-ig tartó muszlim (török) uralom. A kiállításon mintegy hatvan ikont, kéziratot, ékszert, edényt és egyéb egyházművészeti tárgyat mutattak volna be bulgáriai kolostorokból és múzeumokból. A konzervatív bolgár kormánykoalíció tagját alkotó VMRO párt csúfolódásnak és sértésnek minősítette a kiállítást, amiért az úgymond az iszlámnak a kereszténységre gyakorolt hatását akarja bemutatni. A bolgár ortodox egyház közölte, hogy megtagadja a kölcsönkért egyházművészeti tárgyak átadását a kiállításhoz.

A Bolgár Tudományos Akadémia egy tagja, Emanuil Mutafov, akit a bolgár kormány kért fel szakértőként az ügyben, azt mondta a bolgár köztévében, hogy az iszlám csak közvetetten, elszórtan és korlátozottan gyakorolt befolyást a kereszténységre Bulgáriában, ezért ez a befolyás nem képezheti egy kiállítás központi témáját. Klemena Antonova művészettörténész a bolgár rádióban kijelentette: az ügy arról tanúskodik, hogy a Louvre-ban totálisan félreértik a bolgár történelmet és kultúrát. Végül a kulturális minisztérium bejelentette, hogy az ortodox egyházra és a bolgár közvéleményre tekintettel lemondják a részvételt a régóta tervezett kiállításon, amely a harmadik lett volna a Louvre-ban a bolgár művészetek tárgyában. A kulturális miniszter azt mondta, hogy más tárgyú, például a történelem előtti időkből az első európai civilizáció megszületését és virágzását vagy a késő középkorból a második bolgár királyság felemelkedését bemutató kiállítás megrendezését fogják javasolni a Louvre-nak.

(mti)

Borító: A Louvre Révhelyi Elemér fotóján (Kuny Domokos Múzeum CC BY)