Az Oktatási Hivatal módszertani ajánlása, digitális oktatási tartalmak elérhetősége

Az Oktatási Hivatal módszertani ajánlása, digitális oktatási tartalmak elérhetősége

- 2020. március 25. 4:15

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt március 16-tól új munkarend lépett életbe az alap és középfokú oktatási intézményekben. A digitális úton folyó távoktatás gyors ütemű bevezetése bizonyára újfajta kihívások elé állított minden érintettet, azonban az átálláshoz segítség is érkezett sok helyről.

Az Oktatási Hivatal módszertani ajánlást fogalmazott meg a tantermen kívüli, digitális munkarendre, a digitális oktatási tartalmak elérhetősége mellett a tanulást segítő további hasznos anyagokról is készült összeállítás, listájukon ez első ötben ajánlja a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által kifejlesztett és működtetett Digipédia kulturális és oktatási adatbázis is szerepel. A Digipédia megkönnyíti a tanárok számára a digitális órák megtervezését, mert nem csak digitalizált dokumentumokat kínál, hanem kész módszertani javaslatokat is ad. Feladatot a diáknak, megoldást a tanárnak.

A Digipédia közoktatást szolgáló rendszer, amely korszerű pedagógiai módszertani lehetőségeket kínál tanárok számára, felhasználva a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait. Elsődleges célja, hogy megkönnyítse a pedagógusoknak a keresést egyes, az adott tananyaghoz kapcsolható művelődési tartalmak, a magyar kulturális örökség digitális formában rögzített objektumai között – a Digipédiáról részletesebben itt olvashat.

A Digipédia kulturális és oktatási adatbázis keresőfelülete

Az Oktatási Hivatal által összeállított tanulást támogató anyagok között a legtöbb tantárgycsoporthoz elérhető kapcsolódó segédanyag, a Tempus Közalapítvány A tanulás jövője YouTube-csatornája pedig a pedagógusokat is ellátja a digitális oktatással szükséges hasznos tanácsokkal.

A telekommunikációs cégek is kiveszik a részüket a segítségnyújtásban, nemcsak plusz adatforgalommal járulnak hozzá a gördülékenyebb kapcsolattartáshoz: az Oktatási Hivatal oldalain található online tanulásban-tanításban használható és használandó felületek és információforrások 2020. június 15-ig nem terhelik a felhasználók adatkeretét. Részletek az Oktatási Hivatal oldalán itt, illetve a szolgáltatók weboldalán.

Számos más helyről is érkezik a távoktatást kiegészítő és segítő tartalom, például a Nemzeti Filmintézet (NFI) 90 mozgóképet tartalmazó válogatásban irodalmi alkotások filmváltozatai, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmek szerepelnek, melyek felhasználhatók a magyar irodalom, történelem és médiaismeret online oktatásához. A Szakkiadók Társulása, röviden SZAKTÁRS adatbázis pedig április 23-ig nyílt hónapot tart, melynek keretében 12 szakkiadó tette online szabadon elérhetővé összes megjelent könyvét.