Bach a szentendrei HÉV-aluljáróban

Bach a szentendrei HÉV-aluljáróban

- 2018. február 22. 9:30

Zenei programok, irodalmi estek és kiállítások sokasága szerepel március 2. és április 28. között a Szentendrei Tavaszi Fesztivál kínálatában, amelyen számos előadással Arany Jánost idézik meg, hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal párhuzamosan megrendezendő programsorozatot Arany János balladáiból és az operairodalom áriáinak legjavából összeállított előadói est nyitja meg Arany balladák – Arany áriák címmel március 2-án a Városháza Dísztermében, mondta Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója. Mint hozzátette, az előadáson a színművészek és énekesek által tolmácsolt balladák és áriák egymásnak “felelnek”, Arany János balladái mellett Dvorak-, Gounod-, Mozart-, Puccini-, Rossini- és Verdi-áriák szólalnak meg Fodor Beatrix operaénekes, Györgyi Anna színművész, Palerdi András operaénekes és Vasvári Csaba színművész előadásában, Mazalin Wanda zongoraművész közreműködésével.

Vasvári Csaba a programok közül kiemelte még a szentendrei középiskolák diákjainak Arany János balladaköltészetét feldolgozó összművészeti műsorát. Hangsúlyozta, hogy a fesztivált ebben az évben Tiéd a Tavasz! mottóval rendezik meg, azt szeretnék elérni, hogy a fiataloké legyen a főszerep. A műsor kapcsán Szendrey Gitta drámainstruktor elmondta, hogy múlt év decemberbe óta dolgoznak a diákok az Arany János-centenáriumhoz kapcsolódó, Dalos Esztik és Tuba Ferkók elnevezésű drámapedagógiai projekten. A fesztiválon a műhelymunkák során született produkciókból láthat válogatást a közönség.

Arany János lesz a főszereplő Szentendrén (MaNDA)
Arany János lesz a főszereplő Szentendrén (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

A Szentendrei Teátrum igazgatója kiemelte még, hogy a fesztivál keretében április 27-én lesz a premierje Florian Zeller A kulisszák mögött című darabjának. Az előadást Ördög Tamás rendező ismertette, aki elmondta, hogy a párkapcsolati témákat feszegető, négyszereplős francia vígjáték különlegessége az a dramaturgiai megoldás, amelynek köszönhetően az előadás során folyamatosan hallhatóak a szereplők gondolatai, ami sok pikáns helyzetet szül. A Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójában Kardos Róbertet, Spolarics Andreát, Sztarenki Dórát és Vasvári Csabát láthatja a közönség. A programok között szerepel még Bálint András Arany-estje, amelyet március 9-én láthat a közönség a Városháza Dísztermében. Ebben az évben is lesz virágvasárnapi hangverseny, Irgalom! címmel pedig Arany János balladái nyomán mutat be táncjátékot a Szentendre Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat. A Vujicsics Tihamér Zeneiskolában Bartha Mátyás és Gayer Mátyás dzsesszkoncertje, a szentendrei HÉV-aluljáróban pedig a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz kapcsolódó műsort hallhat a közönség.

(mti)

Borító: szentendre.hu