Bach dzsesszátiratban is

Bach dzsesszátiratban is

- 2018. december 14. 10:51

A Honvéd Férfikar karácsonyi műsorában Bach művét eredetiben és dzsesszátiratban is énekli december 21-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

Az MTA Dísztermében Johann Sebastian Bach: Magnificat és Johann Sebastian Bach-Nagy László Adrián: Magnificat másképpen című műve csendül fel, hangzott el az M1 akutális csatorna műsorában. Strausz Kálmán karnagy felidézte, hogy advent és karácsony ünnepi időszakának egyik legnépszerűbb zeneműve J. S. Bach Magnificatja, amely már rengeteg zeneszerzőt, a modern zeneszerzőket is megihleti. A koncerten Nagy László Adrián zeneszerző Magnificat-feldolgozását is hallhatja a közönség, Riederauer Richard vezényletével. A koncerten hallható zenemű egy teljesen új darab lesz, amit Bach inspirált. A darabot modern zenei stíluselemek, a bluesos, funkys, gospeles és rockos stílusjegyek jellemzik.

A férfikar a Balatoni Múzeumban, 1995-ben (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A karnagy elmondása szerint a két műfaj nagyon jól működik együtt. A barokk közel áll a modern zenei gondolkodáshoz, a szerkesztésmódja, a harmóniavilága és a ritmikája is rokon a mai komponisták gondolkodásával. Felidézte, hogy mint ima, a Magnifcat már az őskeresztényeknél az Egyház hálaadó éneke volt, s azóta is imádkozzák az esti zsolozsmában, vesperásban. Hiába egy dicsőítő himnusz, emellett rendkívül bensőséges, vélekedett a karnagy. Aki szerint, aki eljön a koncertre az talán kicsit ki tud kapcsolódni az ünnep előtti vásárlási rohamból.

(mti)

Borító: youtube.com