Balladából opera, operából ballada

Balladából opera, operából ballada

- 2018. március 1. 9:56

Arany János balladáiból és az operairodalom áriáinak legjavából hallhat ízelítőt a közönség március 2-án, pénteken este Szentendrén, a Városháza dísztermében, hangzott el az M1 műsorában.

Az Arany balladák – Arany áriák című előadásban Fodor Beatrix és Palerdi András operaénekes, Györgyi Anna és Vasvári Csaba színművész, valamint Mazalin Wanda zongoraművész lép fel. Vasvári Csaba színművész, a Szentendrei Teátrum igazgatója a műsorban arról beszélt, hogy a két műfaj nem is olyan eltérő, mint ahogyan elsőre látszik: az opera és a ballada is dramatikus műfaj. Fodor Beatrix operaénekes hozzátette: a ballada tragédia dalban elbeszélve. Ilyen szempontból is tökéletes a választás szerinte. Vasvári Csaba elmondta: ikonikus és kevésbé ismert balladák is elhangzanak. A műsorban helyet kapott A walesi bárdok, az Árva fiú, a Szőke Panni, a Tengeri-hántás, A varró leányok, a Tetemre hívás, Zách Klára és a Vörös Rébék című ballada. A balladából csinálunk egy operatörténetet, az operaáriából pedig egy balladát – jegyezte meg.

A balladából csinálnak egy operatörténetet, az operaáriából pedig egy balladát (szentendre.hu)
A balladából csinálnak egy operatörténetet, az operaáriából pedig egy balladát (szentendre.hu)

Fodor Beatrix úgy fogalmazott: egymásra rezonál a két produkció. A műsor Rossini utolsó operájából, a Tell Vilmos című műből Mathilde áriájával kezdődik. Ezt követi Arany János A walesi bárdok című balladája. Emellett Verdi Macbeth, Gounod Faust, Mozart A varázsfuvola és Don Giovanni, Dvorák Ruszalka, Verdi Simon Boccanegra, Puccini Gianni Schicchi című művéből hallhatók áriák. Az Arany balladák – Arany áriák című est nyitja a március 2. és április 24. között megvalósuló Szentendrei Tavaszi Fesztivált, amelynek kínálatában zenei programok, irodalmi estek és kiállítások sokasága szerepel.

(mti)

Borító: Szentendre az 1900-as évek elején (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)