Barnul és zöldül a Tádzs Mahal márványa

Barnul és zöldül a Tádzs Mahal márványa

- 2018. május 3. 9:03

A Tádzs Mahal mauzóleum elszíneződésének megállítására külföldi segítséget kell kérnie az indiai kormánynak – rendelkezett az indiai legfelső bíróság.

A bírói döntés értelmében az indiai kormánynak és az Uttar Pradesh állam kormányának a világ neves szakértőit kell Indiába hívnia, hogy segítséget nyújtsanak az ország leghíresebb nevezetessége állagának megőrzésében, mivel a légszennyezés, a rovarok és épület kora alaposan kikezdte az épület falait. Korábban elsárgult, most pedig barna és zöld színűvé válik, indokolták döntésüket az illetékes bírók, akik helyi környezetvédők beadványát mérlegelték. A helyzet nagyon súlyos. Úgy tűnik, hogy (a kormányok) segítség nélkül maradtak. Meg kell menteni (a műemléket). Külföldről kell szakértőket hívni a károk felmérésére és a helyreállításra, kongatták meg a vészharangot a bírók. A bírói testület az 1980-as évek óta rendszeresen áttekinti a Tádzs Mahal állapotát veszélyeztető ártalmakkal kapcsolatos ügyeket. A lehető legnagyobb gonddal próbálják meg felvenni a harcot a légszennyezés káros hatásai ellen, de mind addig tehetetlenek, amíg nem számolják fel a környezetszennyezés forrásait, idézte a The Daily Telegraph brit napilap honlapja az indiai régészeti felügyelet illetékeseit.

Címlapra került az építészeti csodák között (MaNDA)
Címlapra került az építészeti csodák között (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

A mauzóleum falainak és minaretjeinek megtisztítása 2015-ben kezdődött. A szakemberek természetes agyagpasztát használtak, hogy eltávolítsák a sárga elszíneződést, és visszaállítsák a márvány csillogó fehérségét. A múltban elégséges volt, ha az eső lemosta a Tádzs Mahalt, de az elmúlt 25 évben a légszennyezés súlyos károkat okozott. Mindenhol jól láthatóan sárgává vált az épület. Sőt azok a helyek, amelyeket nem ért az eső, egyenesen elfeketedtek, magyarázta korábban Buvan Vikrama, az indiai régészeti hatóság illetékese, aki felügyeli a felújítást. Vikrama elmondta, a kupola megtisztítása valószínűleg 10 hónapig fog tartani, 2019-ben fogják befejezni. A felújítás félmillió dollárba kerül. A Tádzs Mahalt Sáh Dzsahán mogul sah építtette 1632 és 1647 között a Jamuna-folyó partján felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján is szereplő emlékművet évente hét-nyolcmilló turista látogatja. Az indiai legfelső bíróság tavaly utasította Uttar Pradesh szövetségi állam kormányát, hogy “pragmatikus, futurista” politikát dolgozzon ki a Tádzs Mahal és környezete védelme érdekében, mondván a páratlan épületet nemcsak a következő 25-50 évre kell megvédeni, hanem legalább 400-500 évre.

(mti)

Borító: Mumtaz Mahal, a szeretett feleség (Wikipédia)