ÉVFORDULÓ SOROZAT

Bauer Sándor égő áldozata

Bauer Sándor égő áldozata

- 2019. január 23. 12:48

Ötven éve halt meg a Honvéd Kórház égési osztályán a 16 esztendős Bauer Sándor, aki Jan Palach példáját követve felgyújtotta magát a Nemzeti Múzeum előtt. Tette ezt tudatosan, készülve az ilyen figyelemfelkeltő halálra, ugyanakkor a hatóságok már az első hírben egy korábbi öngyilkossági kísérletét emlegették.

Bauer Sándor 1952. február 21-én született és a Józsefvárosban nőtt fel. A Sándor keresztnevet az MSZMP pártgarázsában autószerelőként dolgozó apa azért is adhatta finak, mert előző házasságából született szintén Sándor nevű gyermeke orosz fogságba esett és eltűnt Budapest ostroma során. Az ő története mellett egy a gulágra hurcolt nagybácsi szenvedése is erősen élhetett a családban, de az 1956-os események, többek között a lakásuk rommá lövése is hozzájárult ahhoz, hogy Bauer Sándor ellenséget lásson az oroszokban és a kommunista vezetőkben. Ezt a véleményét aztán nem is rejtette a véka alá, mikor házuk pincéjében összejött a barátaival. Ahol beszélgettek, súlyzókkal gyúrtak, de néha lányokkal táncoltak is. Az itt tett kijelentéseit használták aztán fel arra, hogy két barátját hosszas kihallgatások után végül jelentési kötelezettség elmulasztása miatt figyelmeztetésben részesítsék.

A Jan Palach temetésére érkezők is megtöltötték volna a prágai Vencel teret, ahol most egy május elseji felvonulást látunk 1956-ból (Fortepan CC BY-SA)

Mert mindezt az akkori törvények szerint jelenteniük kellett volna, legelőbb a Gálvölgyi János által a Csinibabában oly meggyőzően alakított műbőr kalapos házbizalminak. Bauer Sándor ugyan erdész szeretett volna lenni, de nem vették fel, így apja autószerelőnek íratta be. A kifogástalan magaviseletű és jó tanulmányi eredményeket mutató ifjú sokat olvasott, a történelem mellett a politika is érdekelte. Még az is lehet, hogy a Szabad Európa Rádiót is hallgatták otthon, de Jan Palach január 16-i tettéről a hazai sajtóból is értesülhetett. A vietnami buddhista szerzetesek példájára cselekvő Palach három napig szenvedett, Bauer talán éppen vasárnapi halálhírére határozta el magát, hogy követi példáját. Ezt a napot jórészt nagyanyjánál töltötte, akinek új szerelméről mesélt, kit majd el fog venni feleségül. Aztán hétfőn táskájában benzines üvegekkel bevillamosozott a Kálvin térig, majd a Nemzeti Múzeum előtt alaposan lelocsolta a palackokból ruházatát, végül kezében két nemzetiszínű papírzászlócskát tartva gyufát gyújtott.

Bauer Sándor tanúkat akart, ezért is ment a Nemzeti Múzeumhoz (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Egy szabadságos szakaszvezető először azt hitte, valami filmet forgatnak, de aztán már lángolt az egész ember. Az esetnek legalább száz tanúja volt, ez a fotókat is készítő katona és egy orvostanhallgató eszmélt legelőször és földre lökve, kabáttal próbálták oltani a meglepően nyugodt, vélhetően sokkos önkéntes mártírt. Bauer testfelületének 70 százaléka megégett, jórészt harmadfokú égési sérülései voltak, így még a mai, fejlett orvostudomány sem tudta volna megmenteni. A Honvéd Kórházba szállították, ahol iszonyatos kínjai ellenére azonnal megkezdték kihallgatását. Elkobozták szüleinek és barátainak írott búcsúleveleit, sőt, a halála előtti estén, mivel „barátai és ismerősei körében a Magyarországon állomásozó szovjet csapatokra, továbbá a Magyar Szocialista Munkás Párt és a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányra gyalázó kijelentéseket tett és ezt a felfogását széles körben terjesztette”, letartóztatták.

Egyszerű síremléke a köztemetőben (Wikipédia)

Halála után pedig beindult a gépezet, hogy bemocskoljanak, vagy eltüntessenek mindent, ami Bauer Sándorhoz kötődik. A sajtóban ideggyengeséggel, labilis alkattal, tudatzavarral is vádolták, szüleit, barátait megfélemlítették, de még az új köztemetőben lévő sírját is figyelték sokáig. Tanultak a prágai eseményekből, ahol nyolcszázezres tüntetés lett Jan Palach temetéséből. Itthon sikerrel jártak, mártíromságáról csak kevesen tudtak, elégtételt csak a diktatúra bukása után kaphatott.

Borító: Józsefvárosi szobra (Wikipédia)