Beatles-relikviák kalapács alatt

Beatles-relikviák kalapács alatt

- 2021. május 6. 7:53

Hatvan évvel a Beatles együttes nagy áttörést hozó hamburgi bemutatkozása után a híres brit banda ebből a korszakból származó több relikviáját bocsátják árverésre Londonban.

A 15 kikiáltási tétel között vannak a hamburgi időszakból, a hatvanas évek elejéről származó levelek és fotók is. A tárgyakra a Bonhams aukciósház árverésén szerdától lehet licitálni. Az árverés legértékesebb tétele John Lennon többoldalas vízumkérelme, amelyen az 1980-ban meggyilkolt zenész több aláírása is szerepel. Az aukciósház becslése szerint a kitöltött nyomtatvány 140-160 ezer eurót (50-57 millió forintot) is érhet egy licitálónak. A kínálatban vannak még Lennon és Paul McCartney levelei Astrid Kirchherr fotóshoz, aki az együttesről készült híres fekete-fehér fényképeket készítette.

A brit együttes számára a hamburgi fellépések rendkívül fontosak voltak. Mint Katherine Schofield, a Bonhams szakértője elmondta: az árverésre bocsátott gyűjtemény ritka bepillantást enged a zenekarnak ebbe az időszakába. Amikor a Beatles megérkezett Hamburgba, még csak liverpooli fiúk voltak, akik közül többen még nem is jártak külföldön. Mikor elhagyták a várost, már férfiak voltak, magyarázta Schofield hozzátéve, hogy a Hamburgban adott több mint 500 koncertjükkel alapozták meg, hogy végül minden idők legnagyobb zenekarává váltak.

(mti)

Borító: A Beatles Hamburgban (latimes.com)