Bécsben vették vissza Festeticsek ellopott kincseit

Bécsben vették vissza Festeticsek ellopott kincseit

- 2022. március 23. 8:39

A Helikon Kastélymúzeum tükörtermének felújításával rokokó stílusú étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban, az egykori gróf-hercegi család ebédlőjének lehető leghitelesebb másaként.

A projektet és a berendezési tárgyakat is bemutató keddi rendezvényen Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos felidézte, hogy 2011-ben jelölték ki a kastélymúzeum fejlesztési irányát, amelyben hangsúlyos elem volt, hogy miként lehet pótolni, visszavásárolni a kastély egykori lakóinak műkincseit, használati tárgyait. A második világháború idején eltűnt vagy az azokhoz hasonló értékeket a hazai és a külföldi műtárgypiacokról, gyűjtőktől igyekeznek beszerezni, erre az elmúlt években is voltak példák, említette a miniszteri biztos. A keddi projektbemutatón egy 2020-ban, a bécsi Dorotheum árverésén megvásárolt, egykor a család tulajdonában képező, hatdarabos aranyozott ezüstkehely-készletet mutatott be, amelyek a tükörteremben felállított 12 személyes asztal díszei lesznek.

A kastély könyvtára a II. világháború után (Helikon Kastélymúzeum CC BY-NC-ND)

Virág Zsolt kitért arra, hogy kialakítanak a keszthelyi kastélyban egy ezüstkamrát, így újra létrehozható lesz a hercegi kincstár a további, folyamatos bővítéssel. A keszthelyi étkező tartozékainak vásárlására több mint 24 millió forintot biztosítottak a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kht. (NÖF) keretéből, amivel létrehozhatták a nemzeti kastélyprogram egyik legkiemelkedőbb műtárgyegyüttesét. A rokokó vagy neorokokó stílusú berendezési tárgyak, étkészletek része a 19. századból származó, 12 személyes, 192 darabos evőeszközkészlet, amely súlya mintegy hét kilogramm. Az asztal közepén aranyozott bronz asztaldíszek, gyertyatartók kapnak helyet különféle kiegészítőkkel. Hozzátette, hogy egy 1870 körül Franciaországban készült szövött szőnyeg is a berendezéshez tartozik, továbbá azok a XV. Lajos korabeli rokokó székek, valamint karosszékek, amelyeket szintén egy külföldi átverésen tudtak megvásárolni. Ugyancsak itt helyezik el a Festetics Tasziló monogramjával díszített, karmazsinvörös díszkartust, vagyis tölténytáskát.

A kastély ebédlője a katonák kiköltözése után (Helikon Kastélymúzeum CC BY-NC-ND)

Szilágyi Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a bemutatón arról beszélt, hogy a Keszthelyre látogató turisták több mint 80 százaléka már az első teljes napján felkeresi a kastélymúzeumot. A mobiltelefonok cellaadatai szerint tavaly mintegy 430 ezren fordultak meg a kastélynál. Az MTÜ törekvése az, hogy minél több hasonló, nemzetközi színvonalú, négyévszakos turisztikai attrakció várja a vendégeket Magyarországon. Zala megyébe csak a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program részeként 34,5 milliárd forint támogatás érkezett, de idén folytatódik a három keszthelyi strand fejlesztési programja is. Évente csaknem 10 millió turista mintegy 29 millió vendégéjszakát tölt a magyarországi szálláshelyeken, néhány mutatóban már sikerült a járvány előtti adatokat is elérni. Keszthelyen tavaly 51 ezer vendég 163 ezer éjszakát töltött, 84 százalékuk belföldi volt. A vendégszám 21 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot, és csaknem megközelítette a 2019-est.

Hercegi gyermekszoba a kastélyban (Helikon Kastélymúzeum CC BY-NC-ND)

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a keszthelyi az ország leglátogatottabb kastélya, a Covid-járvány előtt évente több mint 240 ezer vendéget fogadott, tavaly pedig 190 ezret, több mint ötven százalékuk visszatérő vendég. Az intézmény jelenleg 18 pályázati projektet valósít meg nagyobb részt európai uniós forrásból, amelyek értéke meghaladja a 12 milliárd forintot, ezek egyebek közt érintik a kastély felújítását, a park kibővítését és a fenékpusztai majorság rekonstrukcióját. Nemrégiben fejeződött be mintegy másfél milliárd forintos költségből egy új dioráma kialakítása a vadászati kiállításon, az első magyarországi kocsi replikájának építése, illetve a kastély tükörtermének teljes körű restaurálása. Ez utóbbi a leendő főúri étkezőszalon kialakításának ad helyet a jövőben.

(mti)

Borító: A kastély régi képeslapon (Thúry György Múzeum CC BY-NC-ND)