Befejezetlen akvadukt hatalmas alapjait tárták fel

Befejezetlen akvadukt hatalmas alapjait tárták fel

- 2021. november 19. 7:41

Római kori akvadukt maradványaira bukkantak régészek Örményország legrégebbi településén, Artasatban. Ez a római birodalom legkeltebbre fekvő vízvezeték-hídja, amelyet eddig feltártak, közölte a Münsteri Egyetem.

A német egyetem és az Örmény Tudományos Akadémia régészei által 2019-ben folyt ásatásokon a római birodalom hadserege által 114 és 117 között épített befejezetlen akvadukt hatalmas alapjait tárták fel, idézte Achim Lichtenberger professzort az Archäologischer Anzeige című folyóiratban a feltárásokról közzétett tanulmány. Abban az időben, Traianus római császár uralkodása idején volt a legnagyobb a római birodalom kiterjedése, és hatalmas középítkezések folytak minden szegletében. Akkori nevén Artaxata az új örmény provincia fővárosa lett volna.

Római vízvezeték Konstantinápolynál (Gróf Esterházy Károly Múzeum CC BY-NC-ND)

Az akvaduktot azonban nem fejezték be Traianus 117-ben bekövetkezett halála miatt, és mert utódja Hadrianus császár lemondott az örmény provinciáról, mondta Torben Schreiben, a tanulmány társszezője. Az akvadukt tervezett és részben befejezett építése azt mutatja, hogy milyen nagy erőfeszítéseket tettek nagyon rövid idő alatt azért, hogy integrálják az új provincia székhelyének infrastuktúráját a birodaloméba. A régészek úgy vélik, hogy felfedezésük bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a római birodalom hódítása Örményországban sikertelen volt.

(mti)

Borító: Az akvadukt feltárt alapja (heritagedaily.com)