Beharangozták az Útközben Erzsébet királynéval kiállítást

Beharangozták az Útközben Erzsébet királynéval kiállítást

- 2022. március 31. 6:41

Közös kiállítást készít Erzsébet királynéról a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont; az időszaki tárlat május 25-én nyílik és egy éven át tart, hangzott el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a helyszínen.

Fekete-Dombi Ildikó, az Almásy-kastélyt működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az állandó kiállítás mellett rendszeresen kínálnak programokat, új, időszaki kiállításokat a városban élők és a Gyulára érkező turisták számára. Az Útközben Erzsébet királynéval munkacímű kiállítás az időszaki kiállítótér négy termében négy fő témát jár körül: Sissi utazásait, a sporthoz való kapcsolatát, a szépségét és azt, hogyan alakult ki körülötte a mai napig tartó kultusz. Fekete-Dombi Ildikó elmondta, a kiállításba belecsempészik a rájuk jellemző interaktív elemeket, ám erről egyelőre nem kívánt több részletet elárulni. Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője elmondta, a tárlat nemcsak térben, hanem időben is körbejárja a “magyarok királynéja” utazásait, egyúttal egy belső utazás is lesz. A kiállításon megpróbálnak viszonyítási pontokat adni a mai kor emberének: egy tükörben mindenki megnézheti, milyen karcsú volt a királyné dereka; de egy kilométerszámláló megmutatja majd, mennyit utazott Sissi a férjével, míg mennyit utazik egy ma élő átlagos ember. A szépséggel kapcsolatos teremben látható lesz majd, miket evett Sissi, és hogy az ma hány kalóriának felel meg.

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon még sosem rendeztek külső helyen tárlatot; a gyulaira mintegy félszáz tárgyat kölcsönöznek, nem egy közülük még soha nem volt kiállítva. Megjegyezte, a gödöllői múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Sissi-gyűjteményével. Az utazásokkal kapcsolatban elmondta, a császári és királyi pár sokat utazott, külön utazóbútoraik voltak, a célállomásokon direkt a számukra készített eszközökkel látták őket vendégül, ebből több eredeti tárgyat be tudnak mutatni. Kölcsönadják Sissi lovaglóruháját, amellyel azt is be tudják mutatni, hogyan lovagolhattak a korban a nők. Fábián Tamás külön elmondta, készíttetnek egy dámanyerget, amelyet a látogatók ki is próbálhatnak majd.

Hivatalos portréja (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Kovács József, Békés megye 3. választókerületének képviselője felelevenítette, hogy 165 éve, 1857. május 25-én érkezett Békés megyébe és töltötte az éjszakát az akkor Wenckheim tulajdonban lévő gyulai kastélyban a császári pár. Utazásukat árnyként lebegte be, hogy nagyobbik lányuk életét veszítette Magyarországon. A politikus elmondta, pünkösd vasárnap a kastély előtt ingyenes előadást tart a Nemzeti Lovas Színház, a Sissi lóháton című előadáson ismert operettekből és musicalekből adnak elő részleteket több nyelven. Fábián Tamás hozzátette, kísérőrendezvényt a Stefánia-szárnyban is terveznek tartani, egy Sissi-korabeli menüsorból összeállított vacsorára várják majd az érdeklődőket. Görgényi Ernő polgármester arról szólt, hogy a felújított műemléki épületet újra és újra meg kell tölteni élettel, ilyen példaértékű kiállításokkal vissza lehet csalogatni azokat is, akik már látták az állandó kiállítást.

(mti)

Borító: A királyné szobra a róla elnevezett híd lábánál (Forum Hungaricum Nonprofit Kft. CC BY-NC-ND)