Betörők a a kolozsvári Szent Mihály-templomban

Betörők a  a kolozsvári Szent Mihály-templomban

- 2022. augusztus 29. 9:01

Alig két héttel a kolozsvári Szent Mihály-templom felújítást követő ünnepi megáldása után, vasárnapra virradóra ismeretlenek megrongálták a templom egyik üvegfestményét, közölte a Romkat.ro portál.

A portálnak László Attila főesperes-plébános elmondta: a torony alatti egyik festett üvegablakot vasrúddal törték be az elkövetők, azt remélve, hogy az így keletkezett nyíláson az épületbe jutva értékeket tulajdoníthatnak el. A rongálás egy nappal az után történt, hogy ismeretlenek ellopták a plébániatemplom egyik perselyét.

Az épület légifelvételen (Kisfaludy Sándor Emlékház CC BY-NC-ND)

László Attila főesperes különösen szomorúnak nevezte, hogy amikor még meg sem történt a felújítási projekt elszámolása, és az utolsó kisebb munkálatok befejezésén dolgoznak a szakemberek, a rossz szándék máris megmutatkozott, és az erdélyi katolikus kincs ellen fordított embereket.

A torony jóval később épült (Kisfaludy Sándor Emlékház CC BY-NC-ND)

Az EU, a magyar és a román állam támogatásával felújított plébániatemplomot augusztus 13-án áldották meg ünnepélyes keretek között.
A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. A templom jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült.

(mti)

Borító: Még a magyar időkben (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)