Bezár a székesegyház

Bezár a székesegyház

- 2019. szeptember 26. 9:48

Két hónapra bezár a pécsi székesegyház hétfőn a főhajót érintő felújítási munkálatok miatt, tájékoztatott a Pécsi Egyházmegye.

A közleményben azt írták, a székesegyház korábbi években végzett külső felújítása, majd a Dóm tér megújítása, teljes burkolatcseréje után a templombelső renoválása zajlik a jövő év végéig. Ennek része a belső restaurálás, amely magában foglalja a padok, fabútorok, valamint a fém tárgyak felújítását is, a falakon látható festmények helyreállítása mellett. Az altemplom és a templomtér megkopott padlóburkolatát is felújítják, majd a restaurálás befejezésekor a székesegyház kis orgonáit is.

Kitértek arra: a kormányzati támogatásból megvalósuló beruházás olyan fázisba érkezett most, hogy nincs mód az épület látogatására két hónapon keresztül, így egyelőre októberben és novemberben zárva tart a hívők és a turisták előtt a székesegyház. A hétköznapi, valamint a szombat esti és a vasárnapi szentmiséket is a pécsi Széchenyi téri Belvárosi templomban tartják meg. A munkálatok teljes befejezéséig, 2020 decemberéig előfordulhatnak hasonló intézkedések, jelezte a katolikus egyházmegye.

(mti)

Borító: Fotó a hetvenes évekből (Csorba Győző Könyvtár CC BY-NC)