3D SOROZAT

Bika, akinek igen jól ment a sora

Bika, akinek igen jól ment a sora

- 2018. február 7. 3:13

Egy Ápisz-bikát is tanulmányozhatunk a 3D-s szoftver segítségével, pontosabban egy tíz centiméter magas bronz szobrocskát a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből.

Amit már a múzeum munkatársai helyeztek el arra a fa talapzatra. A szakemberek szerint valamikor a 26. dinasztia idején, tehát Krisztus előtt 664 és 525 között önthették ki viaszveszejtéses eljárással, bronzból. Fogadalmi ajándék lehetett talán ez a meglehetősen elnagyoltan megformált állat, amely jelen esetben (is) napkorongot tart a szarvai között. Ápisz az ókori Egyiptomban Ozirisz megtestesüléseként a termékenység istene volt az idők hajnalától. A kutatások, források arról szólnak, hogy a két országot egyesítő, és székhelyét Memphiszben felépítő Menész király, vagy fáraó indította útnak a kultuszát. Amely az idők folyamán változott persze, a futásával a földet megtermékenyítő istenség a későbbiekben például a festményeken már a halottat/múmiát viszi a hátán a következő életbe.


Szarvai között a napkorongot tartotta(Szépművészeti Múzeum CC BY-NC-ND)

Nagyot nézett Auguste Mariette, a neves régész, amikor 1851-ben rábukkant az első Ápisz-bikát rejtő szarkofágra. Ezeket akkoriban gránitból faragták és akár 70 tonnát is nyomhattak. Feladatuk az istenként tisztelt, de elpusztult Ápisz-bika földi maradványainak, bebalzsamozott tetemének az őrzése volt. Mert a kultuszhoz ott Memphiszben az is hozzátartozott, hogy az isten papjai egy, a korabeli (görög) leírások szerint 28 kritériumnak megfelelő bikát kerestek az országban, amit aztán különféle szertartások közepette elvittek a saját palotájába. Mert volt neki az is, ott éldegélt nagy kényelemben, dúskálva a javakban (szénában, szalmában stb.), míg kevésbé szerencsés társai egészen más pályát futottak be. Dolga mindössze annyi volt, hogy bizonyos ünnepeken feldíszítették és megmutatták a népnek. Aztán így elaggván végül elpusztult, ami nemzeti gyászt hozott a birodalomra, de mindig sikerült utódot találni.

A bebalzsamozott barom az első időkben önálló sírt kapott, majd a praktikus II. Ramszesz idejétől egy katakombát, hosszú folyosót építettek, amelyről két oldalán sorban nyíltak a sírkamrák. Jóval később, a ptolemaidák Egyiptomában aztán ez a kultusz is átalakult, hogy a római hódítás idejére elérjünk Szerápiszhoz, akinek tisztelete eljutott a hatalmas birodalom távoli pontjaira, így hazánkba is.

Borító: Szépművészeti Múzeum CC BY-NC-ND

3D sorozat

Ősi csónak
2018. december 6. 1:07

Turul hiba nélkül
2018. november 29. 11:41

Hüvelykupa
2018. november 20. 12:14

Öreg Finta Péter miskárolója
2018. november 12. 12:42

Fibula poncolva
2018. november 5. 1:17

Villák a rómaiaktól
2018. október 11. 1:44

Enélkül nem volt fekete leves
2018. október 4. 11:14

Bőr az él görbületeinek kisimítására
2018. szeptember 27. 12:20

Mi volt előbb: a villa, vagy a kanál?
2018. szeptember 19. 12:16

Emlékérem Kovács ezredesnek
2018. szeptember 13. 9:28