Bojár gombgyártót, a gyertyaöntőt, a gyémántcsiszolót vagy a parókakészítőt is fotózott

Bojár gombgyártót, a gyertyaöntőt, a gyémántcsiszolót vagy a parókakészítőt is fotózott

- 2019. augusztus 13. 9:01

Bojár Sándor fotográfus munkáiból 3700 fotó került fel a Fortepanra, a hagyaték 1936 és 1970 közötti része. Többszáz portrét lapozgathatunk, Zogu albán királytól és Jancsó Miklóstól Goldfinger Ernő építészig. Közben láthatunk baleseteket a Nagykörúton, a szentendrei HÉV-en, vagy az algyői gázkitörést is.

Megnézhetjük egy tucat külföldi utazás anyagait, a zwickau-i Trabant gyártól a párizsi hentesekig. Önálló sorozatokat a hatvanas évek vadászatairól, arról, hogy a Külkereskedelmi Minisztérium apparátusa nyulat lő, az Autójavító Vállalat és a Partizánszövetség illetékes elvtársai pedig fácánokat terítenek le.

Bojár balatoni étteremben is elővette a gépét (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Egy több éven át, tudatosan épített sorozat került most fel a fortepan.hu-ra a kortárs magyar szobrászokról, műtermekben, a Főiskolán vagy az Epreskertben dolgozó művészekről. Szintén albumba szánhatta Bojár a vidéki városokról, Egerről, Szombathelyről, Esztergomról szóló mképriportokat. Fotózott életképeket a verklistől az utolsó gőzmozdonyon át utcai kirakatokig. Kismestereket, a gombgyártót, a gyertyaöntőt, a gyémántcsiszolót vagy a parókakészítőt. És klasszikus riportanyagokat: Hóman Bálint fát ültet, az etióp császár a MOM-ba látogat, Horthy Polette teniszezik.

Képeslapokat is fotózott (Balatoni Múzeum © Minden jog fenntartva)

Bojár Sándor ugyanakkor leginkább sportfotóiról ismert, a fotóinak a jelentős része nem a családnál, hanem az MTI-ben van, ahol 1951-től dolgozott riporterként – tájékoztatott a Fortepan csapata

Borító: Szoboravató és eredményhirdetés Balatonfüreden (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)