Burgenlandban adják át a „természetfilmek Oscar-díját”

Burgenlandban adják át a „természetfilmek Oscar-díját”

- 2020. január 14. 7:59

Burgenlandban adják át a természetfilmek Oscar-díját idén: szeptember 28. és október 2. között Seewinkelben rendezik meg a Jackson Wild Summit filmfesztivált.

Huszonnyolc éves történelme alatt a filmfesztivál először hagyja el az Egyesült Államokat, jelentette be Hans Peter Doskozil, az osztrák tartomány vezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ötnapos, elsősorban Frauenkirchenben és Pamhagenben tartandó rendezvény keretében workshopokat és különböző programokat szerveznek. A csúcspontot a „természetfilmek Oscar-díjának” átadása jelenti 30 kategóriában. Mintegy 30 országból legalább 500 résztvevőt várnak, köztük nemzetközileg elismert szakértőket a tudomány, kutatás, környezetvédelem, gazdaság, sajtó és természetfilmek területéről, hangsúlyozta Petra Gnad, a Jackson Wild Ausztria képviselője.

Fertőboldogasszony (Frauenkirchen) az 1930-as években (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Burgenland számára igazi elismerés, hogy amikor a filmfesztivál először hagyja el az Egyesült Államokat, éppen Seewinkelt választja. A szervezők itt érintetlen természetet találnak, hangsúlyozta Doskozil. Astrid Eisenkopf környezetvédelmi államtanácsos szerint a Jackson Wild Summit döntése a jó munka bizonyítéka. Úgy vélte, a fesztivál segíthet a figyelem felkeltésében is. Kiemelte: ha sikerül valóban megmutatni a csodaszép természetet és annak egyedüliségét, akkor sikerülhet megmutatni az embereknek, milyen fontos is a természetvédelem. Az amerikai Wyoming államban lévő Jackson Hole-ban több mint negyedszázada alapított és eredetileg kétévente megrendezett filmfesztivál szervezői úgy döntöttek, a környezetvédelem fontossága miatt a továbbiakban évente tartják meg a filmes seregszemlét. Ezért választanak Wyoming mellett egy második, európai helyszínt is, mondta Gnad. Szerinte ennek megfelelően nagy eséllyel a 2020 után 2022-ben is Seewinkelben rendezhetik meg az eseményt.

(mti)

Borítókép: Jackson Wild Summit filmfesztivál