Caravaggio is új termet kapott

Caravaggio is új termet kapott

- 2018. február 21. 9:13

A firenzei Uffizi képtár első emeletén nyolc felújított termet nyitottak meg hétfőn, amelyekben Caravaggio és más 17. századi mesterek festményei láthatók.

A kiállított mintegy ötven mestermű között Caravaggio, Rubens, Van Dyck és Rembrandt alkotásai is szerepelnek. A termek új kialakításának köszönhetően a látogatók ráérezhetnek a 17. század hangulatára. A mesterséges és természetes fények megvilágításában kifejezetten hatásosak ezek a mestermunkák, mondta el Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója.

Régi képeslapon a gyűjtemény (MaNDA)
Régi képeslapon a gyűjtemény (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Caravaggio munkáit egyszerre akár nagyobb számú látogató is könnyen megtekintheti levegős elhelyezésüknek köszönhetően. Két éve a reneszánsz festő, Sandro Botticelli művei kaptak hasonlóan felújított környezetet. A jobb megvilágításnak és a festmények szellősebb elosztásának révén A tavasz és a Vénusz születése című festmények is sokkal erőteljesebben érvényesülnek.

Perugino Madonnája az Uffizi egyik kincse (MaNDA)
Perugino Madonnája az Uffizi egyik kincse (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Az Uffizi igazgatójának tervei szerint a Leonardo da Vinci, Raffaello és Michelangelo alkotásait bemutató termeket is átalakítják, majd pedig a 16. századi festészet és az önarcképek termeit korszerűsítik.

(mti)

Borító: uffizi.it