Csaknem kétszáz katona földi maradványát exhumálták

Csaknem kétszáz katona földi maradványát exhumálták

- 2019. december 6. 11:01

Az utóbbi években kiemelkedően sok, az idén pedig csaknem kétszáz katona földi maradványát exhumálták a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozói, számos alkalommal a feltárásokat a német szakemberekkel közösen végezték, tájékoztatott a belföldi hadisírgondozó osztály vezetője.

Maruzs Roland elmondta, hogy Németországgal elsők között kötöttek megállapodást az elesett katonák méltó nyughelyének kialakítására és gondozására. Magyarország területén a II. világháborúban mintegy 53 ezer német katona vesztette életét vagy tűnt el nyomtalanul. Sok elesett katona földi maradványa építkezések során kerül elő, de temetőkben is végeznek feltárásokat, hiszen a II. világháborúban meghalt magyar és német katonák sírját semmi nem védte a rendszerváltozás előtt, a legtöbbnek a sírjele eltűnt. Rosszabb esetben rátemetések történtek azóta, mondta Maruzs Roland. Az már szerencse, ha a helybéliek tiszteletben tartották a betemetés helyét, és ha nincs is sírjel, de a terület szabadon maradt, fogalmazott, hozzátéve, hogy utóbbi esetben a korabeli nyilvántartások és levéltári források alapján kezdenek hozzá a feltáráshoz. Maruzs Roland a hadisírgondozói munka legszebb és legizgalmasabb feladatának a katonák maradványainak azonosítását nevezte. Idén például a nagytarcsai temetőben tárták fel több magyar katona elfeledett nyughelyét. Bereck Mihály tizedes családját is sikerült megtalálni. Földi maradványait, unokája kérésére átadták a családnak, azóta a csákányi temetőben, felesége mellé temették el.

Az osztályvezető rámutatott arra, hogy a különféle veszteségi nyilvántartások és hadisírfelmérések feldolgozása, az egységes adatbázis kialakítása is fontos feladat. Ezt folyamatosan végzik és hamarosan egységes hadisír-nyilvántartó rendszert alakítanak ki. Elmondta: az elmúlt csaknem negyedszázadban Magyarország területén megemlékezések, újratemetések tucatjait tartották közösen, számos alkalommal közös temető-karbantartási munkákat végeztek magyar és német katonák. A legnagyobb itthoni katonatemetőben, a budaörsi német-magyar békeparkban 698 magyar katonát temettek el. A kutatások, feltárások és az exhumálások területén is szoros az együttműködés a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség munkatársaival, emelte ki az osztályvezető, megjegyezve: ez egy speciális terület, a sírok szakszerű feltárásához, a földi maradványok exhumálásához, az egyenruhák és felszerelési tárgyak beazonosításához komoly szakmai ismeret szükséges.

(mti)

Borító: Vajon hol porladnak a csontjai Stummer Sándornak? (Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény CC BY-NC-ND)