3D SOROZAT

Csengős csikó, pergős bárány

Csengős csikó, pergős bárány

- 2019. január 8. 11:00

Sorozatunkban már kaphattunk ízelítőt a régi pásztorok, juhászok életéből is. Most egy múlt század elejéről származó báránypergőn keresztül ismerhetjük meg, mivel is voltak elfoglalva a juhok terelői, őrzői télen.

A korábbi cikkeinkben egy fésűs olló kapcsán olvashattak a juhok nyírásának tudományáról, egy kovácsoltvas kampó pedig alkalmat adott arra, hogy eme jámbor állatok befogásának módját is megismerjük. Korábbi írásainkból tudhatjuk már például azt is, hogy a nyájak április 24-én, Szent György napján indulnak útra a legelőkre, és azt is, hogy a birkák nyírása április és június között, a melegedő idő függvényében is történik. Aztán a Kárpátokban a hegyi szállásokon, „esztenákon”, és az alföldi pásztorkunyhókban is a napi munkákkal elröpült az idő. Volt dolga a juhásznak és segítőinek bőven: fejni és gyógyítani is kellett a juhokat, no és a lefejt tejből sajtot, ordát kellett készíteni. Meg hát különösen a hegyekben nagyon vigyázni kellett a ragadozókkal, leginkább a farkasokkal, amik ellen nagytestű kutyákat is tartottak, a kisebb, fürgébb terelőebek mellett. Akit ez az élet a részleteiben is érdekel, az a szépirodalomban is találhat róla egészen hiteles, színes leírásokat.


Cigánykovács munkája? (Finta Múzeum CC BY-NC-ND)

Arról viszont kevés szó esik, hogy mi történik Szent Mihály napja után, mert ha az időjárás is engedi, szeptember 29-én indulnak le a hegyi legelőkről a nyájak, hogy aztán a falvak külterületén, az alacsonyabban fekvő helyeken felépített aklokban az addigra összegyűjtött, vagy megvásárolt szénán kiteleljenek. Ilyenkor, erre a fél esztendőre kerülnek közel a pásztorok, juhászok a civilizációhoz, ha úgy alakul, családjukhoz is. Ha mások állatait őrzik, ilyenkor történik meg az elszámolás, ilyenkor kapják meg pénzben, vagy természetben a kialkudott bérüket. És ilyenkor történik meg újabb szerződtetésük is, hiszen a jószágokkal a téli időszakban is jócskán van munka. Az etetés, itatás és a gyógyítás mellett ott vannak a szaporítással kapcsolatos elfoglaltságok, az elletés és fedeztetés is. De ilyenkor van lehetősége a juhásznak arra is, hogy megvásárolja azokat a maga által elő nem állítható dolgokat, amire majd szüksége lesz tavasztól fenn a hegyen. Az általunk most 3D-ben megvizsgálható báránypergő az anyja mellől elkóborolt, általában május és július vége között megszületett kisbárányok megtalálásában segít.

A túrkevei Finta Múzeumban őrzött 3,5 centiméter átmérőjű réz pergő valószínűleg gyári, kisüzemi darab, de hasonlókat a Kárpát-medencét bejáró cigánykovácsok is szoktak készíteni kezdetleges, de jól forgatott szerszámaikkal.

3D sorozat

Paróka vagy palóka
2019. január 21. 11:40

Rühzsírtartó
2019. január 14. 1:36

Bevonultak a rézmozsarak is
2018. december 18. 12:42

Mózeskancsó
2018. december 13. 11:56

Ősi csónak
2018. december 6. 1:07

Turul hiba nélkül
2018. november 29. 11:41

Hüvelykupa
2018. november 20. 12:14

Öreg Finta Péter miskárolója
2018. november 12. 12:42

Fibula poncolva
2018. november 5. 1:17

Villák a rómaiaktól
2018. október 11. 1:44