Cserepenként vizsgálják át a székesegyház kupoláját

Cserepenként vizsgálják át a székesegyház kupoláját

- 2017. november 15. 10:36

Ipari alpinisták kezdték meg kedden a firenzei székesegyház, a Santa Maria del Fiore Filippo Brunelleschi tervezte kupolájának cserepenkénti ellenőrzését.

A Santa Maria del Fiore (Liliomos Szűz Mária) székesegyházat működtető, a XIII. században alapított Opera del Duomo szervezet, amely a híres dóm épületegyüttesével kapcsolatos állagmegóvási és felújítási munkálatért felelős, évente kétszer ellenőrizteti a 40 ezer négyzetméteres felületet daru segítségével. Évtizedek óta most először a szervezet egy kupolavizsgálatra szakosodott ipari alpinista cég segítségét veszi igénybe. Ezzel a látványos módszerrel cserepenként ellenőrizhető a kupola borítása és az állaga, magyarázta Luca Bagnoli, az Opera del Duomo elnöke. A szervezet rendelt a dóm előtti térre egy hatalmas, 135 méteres karú darut is, amellyel a harangtorony tetején elhelyezett, egy ereklyetartót és egy keresztet tartó 14 méter magas ciprustörzset ellenőrzik majd.

A Ponte Vecchio régi képeslapon (MaNDA adatbázis)
A Ponte Vecchio régi képeslapon, Balatoni Múzeum, CC BY-NC-ND

Az ellenőrzés egyáltalán nem hiábavaló. Egy hónapja egy spanyol turista meghalt, amikor a Szent Kereszt-bazilikában lezuhant az egyik oszlopról egy meglazult oszlopfő. A Szent Kereszt-bazilika, amely szintén Firenze szívében áll, a világ egyik legnagyobb ferences temploma, ott található Michelangelo, Galilei és Machiavelli sírja. Építése 1294-ben kezdődött és 1385-ben fejeződött be.

(mti)

Borító: Firenzei hangulat Merész Gyula (1888-1949) festményén, Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY