Csipkekiállítással köszöntik a születésnapos Horvátországot

Csipkekiállítással köszöntik a születésnapos Horvátországot

- 2019. január 16. 10:11

Csipkekiállítást szervezett a Horvát Köztársaság nemzetközi elismerésének napja alkalmából a Hagyományok Háza és a budapesti horvát nagykövetség.

A horvát Pag a mediterrán övezetre jellemző precíz, szimmetrikus építkezési elvek alapján épült: a város központja egy tér, amelyből párhuzamos utcák nyílnak minden irányba. A csipkekészítő asszonyok ezt a szimmetriát, összhangot képezik le kézimunkájukban tűvel és cérnával, gyönyörű tradicionális csipkéikben újraalkotják az őket körülvevő tájat. Ezen különleges csipke készítésének technikáját évszázadokon, generációkon át őrizték és adták tovább.

Egy magyar csipke, Horváth Mária munkája (Hagyományok Háza CC BY-NC-ND)

A legkorábbi csipkéket tűvel varrták textil alapra, melyek szorosan kapcsolódtak készítésük helyéhez, ezért kialakításuk szigorú geometriai szabályok mentén történt. A Pag-i csipke egyik alapmotívuma a népviseleten található reticcela. Ez egy vászonból kiszabott négyzet alap, amelyet pókháló-szerűen töltenek ki, így képezve alapot az elkészíteni kívánt motívumok hímzéséhez. A legelső reticellát „pag-i súlynak” nevezték, és a népviselet régebbi darabjain, a 15. századból fennmaradt női ingek elején láthatók.

Egy horvát nő csipkét készít a kiállításon (mti)

A pag-i súlyok rajzolt minták nélkül készültek, ezért a csipkekészítő asszonyok anyáik, nagyanyáik csipkéiből merítettek ihletet, és azok alapján készítették el saját csipkéiket. A csipkekészítés nehéz és hosszan tartó munka, precizitást, éles szemet, mindig tiszta és biztos kezet követel.

(hagyomanyokhaza.hu)

Borító: Pag szigetén készült csipke (mti)