Csodakamrák és ékszerek

Csodakamrák és ékszerek

- 2020. július 9. 9:56

Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás nyílik szerdán Szentendrén, a Csodakamra című tárlat augusztus 9-ig tekinthető meg keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között az ÚjMűhely Galériában – közölte a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK).

A közlemény szerint Wunderkammer, azaz csodakamra a 16. századi Európában kialakult műfaj, gyűjteménye olyan természeti képződményeknek és ember alkotta tárgyaknak, amelyek magával ragadják a képzeletet és elmélyülésre invitálják a befogadót. Mint írják, a természet különböző megjelenési formái kezdetektől fontos alkotóelemei az ékszereknek, a tárlaton látható alkotások egyfelől az ember által nosztalgiával eszményített természetet ábrázolják, ikonszerű sémákká lényegítve azokat. Más alkotások viszont beemelik a kompozícióba, a műalkotás anyagává teszik a természet által létrehozott képződményeket, miközben újrakomponálják azokat emberi intenció szerint. A kiállítás ezt a gazdagságot mutatja be a természet és az ember alkotta értékek egymás mellé helyezésével.

Dobozművek egy fehérvári kiállításról (Város Képtár – Deák Gyűjtemény CC BY-NC-ND)

A kommüniké kiemeli, hogy a kiállítótérbe belépve a látogató kortárs csodakamrába érkezik, amely a régi idők zsúfolt csodakamráitól eltérően nagyobb teret ad a műtárgyaknak, hagyja egymásra hatni a növény- és állat-, illetve az ásványvilág tárgyakba lényegített kortárs csodáit. A kiállítótér falain, az ékszerekhez társított képzőművészeti alkotások kiemelik ennek a műfajnak az iparművészeten belül elfoglalt autonóm helyét, illetve a képzőművészet és az iparművészet kereszteződésében található újszerű gondolati tartalmakat ismertetnek meg a közönséggel. A kiállítás kurátora Roskó Mária iparművész, az ékszertervezők többek között Besnyői Rita, Bíró Zsófia, Dánfalvi Ildikó, Fazekas Veronika, Huber Kinga, Vági Flóra és Visy Dóra. A kiállító képzőművészek Jagicza Patrícia, Mátyási Péter és Melkovics Tamás.

(mti)

Borító: Dobozművek egy fehérvári kiállításról (Város Képtár – Deák Gyűjtemény CC BY-NC-ND)