A HELY SZÍNEI SOROZAT

Csókakő talán szebb is, mint valaha

Csókakő talán szebb is, mint valaha

- 2020. december 3. 10:59

Aztán a leginkább a Felvidékre koncentráló vártúránkba változatosságot csempészve, most a Fejér megyei Csókakőre utazunk, hogy körbejárjuk a megye egyetlen megmaradt és jórészt újjá is épített középkori erődítményét.

A csókák ugyan mára már otthonosan mozognak a nagyvárosokban is, valaha inkább a magas helyeket, hegyeket, templom- és vártornyokat választották lakóhelyül. Így hát a Vértes déli, 479 méter magas nyúlványán is ott fészkelhettek, mikoron a tatárok pusztítása után ide is várat raktak. Jelesül Márk fia István volt az építtető, 1299-ben pedig már állt is az erődítés, és védte a tihanyi alapítólevélben is emlegetett Fehérvárra menő hadiutat. Ez az István aztán bátor és okos ember lehetett, mert a szomszédos Csák birtokok (Csákvár!) ellenére Károly Róbertet támogatta. Hogy aztán 1329 márciusa, Csák Máté halála után a taljánok földjéről jött király birtokába vegyen mindent erre. Így lett királyi vár Csókakő is, Márk fia István pedig a krónikák szerint Dombót és Nyéket kapta érte cserébe. (Dombóból és Nyékből is aztán olyan sok van, hogy nem nagyon lehet tudni, hová került a csere után Csókakő hajdani birtokosa.)

Az 1925-ös állapotok üvegnegatívon (Szent István Király Múzeum CC BY-NC-ND)

Az viszont egyértelmű, hogy egy Galambóc vára alatti hősi tett, a király életének megmentése miatt Zsigmond a csókás várat Rozgonyi Istvánnak adta. (Mikszáth ugyan másképpen tudja ezt, az ő története itt olvasható.) A Rozgonyiak kihalása után több gazdája is volt aztán Csókakőnek. Olyan nagyurak is, mint a török elleni hadakozásban atyja örökébe lépő Corvin János, vagy az állítólag majdnem pápává választott Bakócz Tamás. A külső várat és a kaputornyot még a Rozgonyiak építették, aztán nem sok minden történt errefelé. Így Fehérvár 1543-as eleste után egy esztendővel csekély számú őrsége el is hagyta, így a török kezére került Csókakő is. No, nem volt nagy jelentősége továbbra sem, három tucat katona ha szolgált benne, de valamiféle mecsetet azért felhúztak itt lelkük épülésére.

Légifelvétel (Wikipédia)

Aztán Buda visszafoglalása után innen is eltakarodott a török, de nem költözött a várba már senki utána. Így pusztulásnak is indult Csókakő, 1953-ban nyilvánították csak műemlékké. De hogy tegyenek is valamit vele, arra 1995-ig kellett várni. Amikor is létrejött a Csókakői Várbarátok Társasága, és 2014-re körbeértek falai, állt a kaputorony a felvonóhíddal és rostéllyal. Minderre még rásegített 2017-től a Nemzeti Várprogram, helyre kis vár lett Csókakő, talán szebb is most, mint újkorában.

Borító: Talán szebb is, mint valaha (kirandulastippek.hu)